Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

Paulína Fialková po výkonoch v Pokljuke: Už potrebujem oddych

Na snímke slovenská reprezentantka Paulína Fialková v cieli pretekov s hromadným štartom žien na 12,5 km počas 6. kola Svetového pohára biatlonistiek v slovinskej Pokljuke 26. januára 2020. Foto: TASR

Paulínu Fialkovú teraz čaká krátka pauza a potom sústredenie v rakúskom Obertilliachu.

Pokljuka 26. januára (TASR) - Posledné podujatie Svetového pohára pred februárovými majstrovstvami sveta v Anterselve jej nevyšlo podľa predstáv. Slovenská biatlonová jednotka Paulína Fialková síce v generálke obsadila 13. miesto, no celkovo nemala z vystúpenia v slovinskej Pokljuke dobrý pocit.

Vytrvalostné preteky jej nevyšli vôbec, s piatimi streleckými chybami skončila až na 47. mieste, len druhýkrát v sezóne nebodovala. V nedeľňajších hromadných to bolo výsledkovo lepšie, ale tri chyby na strelnici a zlý pocit na trati pokazili dojem z 13. miesta. "Dnešné preteky boli ťažké, hneď ako som vyrazila na trať, cítila som, že to nie je ono. Na strelnici som robila chyby, ani neviem, či som tie rany strhla ja," povedala v cieli.

Podpísal sa na nej náročný program SP. Už v piatok sa sťažovala na únavu, preto vynechala sobotňajšie mix štafety. Jeden voľnejší deň dodal trochu síl, no na poriadnu regeneráciu si telo pýta viac. "Nikdy nie je ľahké absolvovať toľko štartov za sebou. V nádeji, že si trochu viac oddýchnem, som vynechala štafety, neviem, čo by som dnes robila, keby som ich išla. Naozaj na mňa už dolieha únava a potrebujem si pár dní oddýchnuť, zresetovať a znovu potrénovať. Oddych padne určite vhod a verím, že potom to bude fajn," uviedla po nedeľňajšom výkone.

Slovinskí organizátori tento rok zmenili trate, pridali technickejšie úseky a ostrý zjazd, s čím sa P. Fialková ťažšie vyrovnávala: "Celkovo mi tu tie trate vôbec nesedia, no to nie je výhovorka. Nemôžu mi sedieť trate úplne všade, neviem zhodnotiť, prečo to tak je. Ešte v Ruhpoldingu som sa cítila super, ale tu to nešlo."

Paulínu Fialkovú teraz čaká krátka pauza a potom sústredenie v rakúskom Obertilliachu. Tam bude ladiť formu pred februárovými MS, zmenu v streleckom tréningu neplánuje: "Všetko smeruje k majstrovstvám sveta, verím, že tam ešte zaberiem. Čo sa týka streleckej prípravy, nemám pocit, že by bolo vhodné teraz meniť niečo, čo je zaužívané celý rok, niekoľko rokov. Ak sa bude pracovať na rýchlosti streľby, tak určite až od jari a určite až vtedy, keď budem strieľať nuly."

Trénerka Murínová o P. Fialkovej: "Musí získať istotu v streľbe"


Trénerka Anna Murínová verí, že jej zverenka Paulína Fialková si potrebuje trochu oddýchnuť, nabrať istotu v streľbe a opäť bude bojovať s najlepšími biatlonistkami o najvyššie priečky.

Na podujatí Svetového pohára v slovinskej Pokljuke jej to nevyšlo, mrzelo najmä 47. miesto vo vytrvalostných pretekoch s piatimi chybami, po 13. priečke v nedeľnom "masse" bola už jej dlhoročná strelecká trénerka o čosi spokojnejšia: "Myslím si, že na nej bolo vidno, že je trošku unavená, ani na strelnici to nebolo stopercentné. Nebolo to zlé, ale na každej okrem jednej položky nám ostal jeden terč, takže nemôže byť úplná spokojnosť."

Pred sezónou sa spolu chceli dostať na 90% úspešnosť streľby, Fialková sa momentálne pohybuje na úrovni necelých 84%. "Treba na tom popracovať, ale trochu to skreslil prvý Svetový pohár v Östersunde, kde mala veľmi zlú streľbu. Inak si myslím, že formu má celkom dobrú. Len si stále nejako nevie uvedomiť, že na to má a že to vie streliť aj na 'ležke'. Prišla do nej taká neistota. Myslím si, že na sústredení v Obertillachu ju získa späť. Lebo ona to vie," uviedla Murínová.

V rakúskom stredisku sa budú pripravovať na blížiace sa majstrovstvá sveta. Tie sa uskutočnia od 13. do 23. februára v talianskej Anterselve. "Boli sme tam už vlani v lete a aj tento rok, ale ťažko povedať, aké to bude. Je to vyššie položené stredisko, príchod na strelnicu je do kopčeka, takže je dosť ťažký. Prídeme tam už pár dní pred pretekmi a opäť si to vyskúšame," dodala Murínová.