Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Opravu cesty na Semeteši skomplikovali zhoršené geologické podmienky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Odborníci v súčasnosti navrhujú vhodné technické riešenie, ktoré by vzhľadom na nepriaznivý stav podložia cesty, ako aj nevhodnú geológiu, zabezpečilo jej prevádzkyschopnosť.

Vysoká nad Kysucou 31. októbra (TASR) – Rekonštrukciu cesty vo Vysokej nad Kysucou v časti Semeteš čiastočne skomplikovali zhoršené geologické podmienky. Odborníci v súčasnosti navrhujú vhodné technické riešenie, ktoré by vzhľadom na nepriaznivý stav podložia cesty, ako aj nevhodnú geológiu, zabezpečilo jej prevádzkyschopnosť. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) o tom vo štvrtok informoval na sociálnej sieti.

"Stavebné práce na Semeteši skomplikovala spodná voda. Podložie vozovky tvorené z plastických ílov je značne podmáčané výronmi podzemných vôd a celkovo tak sťažujú rekonštrukciu samotnej cesty," uviedla krajská samospráva.

Podľa ďalších zverejnených informácií je pre kraj v tejto chvíli prioritou zabezpečiť zjazdnosť cesty, aby bol možný aj výkon zimnej údržby.

Oprava cesty cez Semeteš bude stáť viac ako jeden milión eur. ŽSK na ňu čerpá prostriedky z operačného programu IROP,  spolufinancovanie je vo výške piatich percent z celkovej sumy. Projekt počíta s rekonštrukciou úseku dlhého 4,1 kilometra a jedného mosta.