Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Žilinský kraj

Na Štefánikovom nábreží vysadili prvý zelený ostrov v Ružomberku

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

V ďalšej etape revitalizácie na zelenom ostrove pribudnú kvetinová lúka a jarné cibuľoviny.

Ružomberok 2. apríla (TASR) - Prvý zelený ostrov v meste Ružomberok vysadili v týchto dňoch na Nábreží Milana Rastislava Štefánika. Vznikol na ostrovčeku, ktorý predeľuje hlavný cestný ťah mestom. TASR o tom informoval hovorca Ružomberka Vladimír Miškovčík.

Dodal, že v lokalite vysadili 18 javorov poľných. V ďalšej etape revitalizácie na zelenom ostrove pribudnú kvetinová lúka a jarné cibuľoviny. Projekt stál 13.000 eur.

Primátor Ľubomír Kubáň poznamenal, že jednou z priorít vedenia mesta je revitalizácia existujúcich a tvorba nových kvalitných verejných priestranstiev v Ružomberku. Ich súčasťou budú aj zelené ostrovy. "V podobných aktivitách na podporu budovania zelenej infraštruktúry chceme pokračovať. Okrem mestskej kasy budeme financie na realizáciu získavať aj u externých partnerov, podobne ako to bolo aj v tomto prípade," povedal Kubáň.

Umiestnenie zelene a drevín na ostrovčeku pri ceste, ktorou denne prejde približne 35.000 áut, prinesie skrášlenie priestoru. Vybrané dreviny tiež napomôžu odhlučneniu, zachytávaniu dažďovej vody, prašnosti a exhalátov.

Pri realizácii projektu sa spojili samospráva, organizátori podujatia Behaj lesmi z Asociácie športu pre radosť a súkromná spoločnosť.