Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Turistov v Nízkych Tatrách zasiahol blesk

Záchranári pomáhajú slovenským turistom, ktorých zasiahol blesk. Foto: Horská záchranná služba/Facebook

Pomocou palubného navijaka bol k turistom spustený lekár, ktorý najťažšie zranenému mužovi poskytol neodkladnú zdravotnícku pomoc.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Turistov v Nízkych Tatrách v oblasti pod sedlom Príslop zasiahol v stredu popoludní blesk. Jeden z nich po zásahu ostal ležať v bezvedomí so zástavou krvného obehu, ďalší traja utrpeli popáleniny. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojom webe.

"O súčinnosť boli okamžite požiadaní aj leteckí záchranári z Banskej Bystrice. Pre pretrvávajúcu búrkovú činnosť nebolo možné sa pomocou vrtuľníka hneď dostať až k postihnutým. Posádke Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby sa podarilo pristáť priamo v sedle Príslop. Záchranári HZS smerovali k zraneným terénnymi automobilmi cez Zadné Dereše a ďalej pešo," priblížili záchranári.



Pomocou palubného navijaka bol k turistom spustený lekár, ktorý najťažšie zranenému mužovi poskytol neodkladnú zdravotnícku pomoc. Následne bol spolu s lekárom z terénu evakuovaný a na palube vrtuľníka prevezený do nemocnice v Banskej Bystrici.

Záchranári HZS ošetrili troch ľahšie zranených turistov. Tí na vlastnú žiadosť a na odporúčanie horských záchranárov pokračovali do nemocnice samostatne.