Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Na počesť slovenského divadelníctva otvorili v L. Mikuláši výstavu

Významné jubileá slovenského divadelníctva si v Liptovskom Mikuláši pripomínajú celoročnou tematickou výstavou i dramatickým pásmom z pera Petra Vrlíka. Milovníci kultúry ich môžu od stredy vidieť v mestskom Múzeu Janka Kráľa (MJK). Na snímke otvorenie výstavy na počesť slovenského divadelníctva v MJK v Liptovskom Mikuláši 22. januára 2020. Foto: EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová

Programy a podujatia pri príležitosti Roku slovenského divadla 2020 pripravujú divadlá a kultúrne inštitúcie naprieč Slovenskom.

Liptovský Mikuláš 22. januára (TASR) – Významné jubileá slovenského divadelníctva si v Liptovskom Mikuláši pripomínajú celoročnou tematickou výstavou i dramatickým pásmom z pera Petra Vrlíka. Milovníci kultúry ich môžu od stredy vidieť v mestskom Múzeu Janka Kráľa (MJK).

Slováci si v roku 2020 pripomínajú okrúhle 100. výročie založenia Slovenského národného divadla a zároveň 190. výročie vzniku prvého slovenského ochotníckeho divadla pod taktovkou Gašpara Fejérpataky-Belopotockého v Liptovskom Mikuláši. "Počas najbližších desiatich stredajších večerov budeme návštevníkom približovať pohnutý, zaujímavý a tvorivý osud Belopotockého inscenovanými príbehmi. Každá komnata nášho múzea ožije významným čriepkom z jeho života. Pripomenieme, že bol nielen zakladateľom prvého slovenského ochotníckeho divadla a prvej slovenskej verejnej knižnice, ale aj činiteľom národnobuditeľských snáh, ktoré vyvrcholili spísaním Žiadostí slovenského národa a založením Tatrína v Liptovskom Mikuláši na evanjelickej fare u Hodžu," povedal pre TASR riaditeľ MJK Jaroslav Hric. V dramatickom pásme účinkujú liptovskomikulášski matičiari.

Belopotockému a slovenskému ochotníckemu divadlu v Liptovskom Mikuláši zasvätili aj príležitostnú výstavu Život v divadle, divadlo v živote, ktorú slávnostne otvorili v stredu podvečer. "Keďže sa nám z roku 1830 toho veľa nezachovalo, siahli sme do depozitárov a šatníc miestnych ochotníckych súborov," vysvetlil Hric.

Základom inštalácie výstavy sú podľa neho vzácne, takmer storočné ručne maľované kulisy od ochotníkov z neďalekých Smrečian, ktoré dopĺňajú kostýmy od ochotníkov z Hubovej pri Ružomberku. "Snažili sme sa nainscenovať výjavy z prvých hier, ako bolo napríklad Chalupkovo Kocúrkovo. Chceme, aby výstava bola zaujímavá aj pre mladé generácie, preto budú mať návštevníci možnosť vyskúšať si kostýmy a zvečniť sa v nich," dodal Hric s tým, že výstava bude prístupná počas celého roka 2020.

Osobnosť Gašpara Fejérpataky-Belopotockého, ktorá v celkovom rozvoji slovenskej kultúry zohrala významnú úlohu, sa stala pre MJK v spolupráci s Liptovským kultúrnym strediskom (LKS) objektom popularizácie a propagácie pre širokú verejnosť. "Celoročnou činnosťou sústredíme pozornosť na historické udalosti, ktoré položili základy ochotníckeho divadla na Slovensku," načrtla metodička pre neprofesionálne divadlo z LKS Eva Štofčíková.

Programy a podujatia pri príležitosti Roku slovenského divadla 2020 pripravujú divadlá a kultúrne inštitúcie naprieč Slovenskom. Aktuálnu ponuku si môžu záujemcovia pozrieť na novovytvorenej webovej stránke www.rokdivadla.sk.