Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ceny liekov sa na Slovensku budú určovať po novom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Úprava legislatívy by mala priniesť ročnú úsporu vo výške najmenej troch miliónov eur. Navrhovanú zmenu schválila vláda na svojom zasadnutí v stredu.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Ceny liekov sa na Slovensku budú určovať po novom. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce novelou zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov dosiahnuť lepšie dodržiavanie pravidiel pri prepočtoch cien. Odhaduje, že na cenách sa to prejaví od júna 2020. Úprava legislatívy by mala priniesť ročnú úsporu vo výške najmenej troch miliónov eur. Navrhovanú zmenu schválila vláda na svojom zasadnutí v stredu.

Ceny liekov na Slovensku sa už dlhodobo určujú ako podiel troch najlacnejších variantov spomedzi európskych krajín. Pravidlo sa však podľa ministerstva niektoré farmaceutické spoločnosti snažili obchádzať tým, že do krajiny dodávali jedinečné veľkosti balení liekov a nebolo možné k nim dohľadať ceny v zahraničí.

Príkladom má byť liek, ktorý sa predáva v slovenských lekárňach len ako 100-tabletové balenie. Nové referencovanie sa očakáva len pre niektoré lieky. Jeho cieľom je podľa MZ SR zlepšenie pravidiel pri porovnávaní cien rovnakého lieku v iných európskych krajinách. Doteraz sa pri takzvanom referencovaní porovnávali iba ceny identických veľkostí balenia lieku.

"Chceme tak dosiahnuť úsporu vo výdavkoch za lieky, ale takým spôsobom, ktorý neprináša zásadnejší zásah do terajšieho princípu cenotvorby," zdôvodnila šéfka rezortu zdravotníctva.

Zákon by mal byť účinný od 1. januára 2020.