Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počet kolapsov z tepla stúpol, v stredu zasahovali záchranári 88-krát

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Najviac výjazdov zaznamenali v Banskobystrickom kraji, v ktorom potrebovalo pomoc 18 pacientov, naopak, najmenej zásahov bolo v Trenčianskom kraji, v ktorom skolabovalo päť pacientov.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Počet kolapsov z tepla opäť stúpol. V stredu (8.8) skolabovalo na Slovensku v dôsledku vysokých teplôt 88 ľudí. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Alena Krčová.

"Najviac výjazdov sme zaznamenali v Banskobystrickom kraji, v ktorom potrebovalo pomoc 18 pacientov, naopak, najmenej zásahov bolo v Trenčianskom kraji, v ktorom skolabovalo päť pacientov," priblížila. V Košickom kraji boli záchranári privolaní k 15 osobám. V Prešovskom, Žilinskom a Trnavskom kraji potrebovalo pomoc pre kolaps z tepla po 11 ľudí. V Bratislavskom kraji zasahovali zdravotníci deväťkrát a v Nitrianskom osemkrát.

Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, ale najohrozenejšie sú deti, seniori a chronickí pacienti. Zdravotnícki záchranári opakovane apelujú na verejnosť, aby dbala na prevenciu. "Od 11. do 15. h je vhodnejšie zdržiavať sa v interiéri a nevystavovať sa slnečným lúčom," pripomenula Krčová. Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Dôležité je dodržiavanie pitného režimu. "Ideálna je čistá voda, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy," pripomenula hovorkyňa. Tiež upozornila, že kávu treba piť s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy.

Osobitný zreteľ v tomto prípade treba brať na seniorov, ktorí majú znížený pocit smädu a zabúdajú piť. "Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch," radí Krčová. Ak sa stav zhorší, odporúča kontaktovať tiesňovú linku 155 a postupovať podľa inštrukcií operátora.