Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ODBORNÍCI: Dôkladné umývanie rúk chráni zdravie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Umývanie rúk je najefektívnejší a najjednoduchší spôsob, ako vo veľkej miere predísť šíreniu respiračných infekcií, rovnako ako hnačkových ochorení, parazitárnych ochorení či žltačky typu A.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Dôkladným umývaním rúk sa dá predísť šíreniu veľkej časti infekčných chorôb, pripomínajú pracovníci Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s tým, že umývanie rúk je dôležité najmä počas aktuálnej chrípkovej sezóny. Na účinnosť takejto prevencie upozorňuje aj utorkový Svetový deň umývania rúk. Správnu techniku umývania rúk si treba podľa hygienikov osvojiť ako pravidelný návyk už u malých detí.

Umývanie rúk je najefektívnejší a najjednoduchší spôsob, ako vo veľkej miere predísť šíreniu respiračných infekcií, rovnako ako hnačkových ochorení, parazitárnych ochorení či žltačky typu A. "Až 80 percent infekcií sa šíri špinavými rukami. Ich pôvodcovia sa totiž môžu nachádzať na bežne používaných predmetoch, ako sú napríklad držadlá vo verejnej hromadnej doprave a nákupných košíkoch, tlačidlá zvončekov a výťahov či vodovodné batérie," priblížil hlavný hygienik SR Ján Mikas. "Mechanickým umývaním rúk pomocou mydla a vody odstraňujeme choroboplodné zárodky, a tým obmedzujeme ich šírenie. Preto je hygiena rúk prvým predpokladom zabráneniu infekčných ochorení. Dôkladné umývanie rúk môže ochrániť vaše zdravie," uviedol.

Pravidelný návyk umývania rúk je podľa neho dôležité budovať už v ranom veku dieťaťa, keď je náchylnejšie na ochorenia, pretože imunita sa u neho ešte len vyvíja. Navyše, na jeseň hrozí v detských kolektívoch vyššie riziko nákazy infekčnými respiračnými ochoreniami a dieťa by malo byť oboznámené so správnym postupom umývania rúk i s následkami ich nedostatočnej hygieny.