Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nominant na Nobelovu cenu za bude na pôde SAV hovoriť o rakovine

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sympózium bude viesť Ján Sedlák. Prednášajúci pripravili prednášky napríklad na témy odpustenia u onkologických pacientov či zmysel života v kontexte zvládania onkologického ochorenia.

Bratislava 13. januára (TASR) - Pri príležitosti Svetového dňa proti rakovine (4.2.) a 25. výročia vzniku Nadácie Výskum rakoviny bude na pôde Slovenskej akadémie vied (SAV) prednášať nominant na Templetonovu cenu a Nobelovu cenu za mier v roku 2018, profesor edukačnej psychológie na Wisconsin-Madison University Robert Enright. Informuje o tom nadácia na svojom webe. Na sympóziu sa bude hovoriť o význame psychologickej podpory a správnej výživy v prevencii a liečbe onkologického pacienta.

V súlade so zámermi Svetového dňa proti rakovine vystúpi na sympóziu spektrum rečníkov so zameraním na oblasť psychológie a výživy. Ich snahou bude zdôrazniť ich význam v prevencii a liečbe onkologického pacienta. Konanie sympózia reflektuje významné skutočnosti roka 2018, keď Americká spoločnosť pre klinickú onkológiu (ASCO) zaradila metódy tzv. integratívnej terapie na základe odporúčaní Spoločnosti pre integratívnu onkológiu (SIO) ako súčasť liečebnej a následnej starostlivosti pre pacientov s karcinómom prsníka.

Sympózium bude viesť Ján Sedlák. Prednášajúci pripravili prednášky napríklad na témy odpustenia u onkologických pacientov či zmysel života v kontexte zvládania onkologického ochorenia. Nadácia Výskum rakoviny tak nadviaže na svoje predošlé aktivity, ktorými chce upriamiť pozornosť jednotlivcov, spoločnosti. Partnermi nadácie v tejto aktivite na pôde Slovenskej akadémie vied sú jej dve organizácie - Biomedicínske centrum SAV a Centrum spoločenských a psychologických vied SAV. Naplnenie týchto cieľov má potenciál znižovať rozdrobenosť výskumu, podporovať synergický účinok spoluprác a jasné zacieleniu výskumu a praxe na onkologického pacienta.

Podujatie sa uskutoční 16. januára o 10.00h v zasadačke areálu SAV na Patrónke.