Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekári vykonali unikátnu operáciu oka, pacient bude vidieť

V Centre mikrochirurgie oka na Gagarinovej ulici v Bratislave uskutočnili 24.augusta 2012 v našich podmienkach ojedinelú operáciu na odstránenie sivého zákalu - poruchy priehľadnosti šošovky a vrodenej anirídie - vývinovej poruchy dúhovky u 19-ročného pacienta z okresu Topoľčany. Foto: TASR/Vladimír Benko

Lekári mladého pacienta deväť rokov liečili na nesprávnu diagnózu. Minulý rok oční špecialisti zistili, že pacient má sivý zákal a chýba mu dúhovka.

Bratislava 24. augusta (TASR) - Lekári z Centra mikrochirurgie oka (CMO) dnes vykonali unikátnu operáciu oka. Lekári mladého pacienta deväť rokov liečili na nesprávnu diagnózu. Minulý rok oční špecialisti zistili, že pacient má sivý zákal a chýba mu dúhovka.

Po prvej operácii uskutočnenej v marci tohto roka pacientovi zoperovali ľavé oko, nahradili jeho šošovku a dúhovku. Operačný zákrok vykonal hosťujúci lekár z Českej republiky, Ľubomír Továrek.

Druhý zákrok viedol lekár CMO Roman Ondreička. Mladému pacientovi implantovali dúhovku, odstránili sivý zákal z pravého oka a vybrali stehy z ľavého oka.

Devätnásťročný Tomáš mal od narodenia poruchu priehľadnosti šošovky v oku a chýbala mu dúhovka, okrem toho ešte trpel vzácnym ochorením kmitajúcich očí. Lekári vďaka unikátnej operácii navrátili Tomášovi zrak. "Chlapec bol takmer slepý, plachý a uzavretý, na čom sa výrazne podpísal jeho druh ochorenia. Preto po vykonaní zákroku sa mu nielen čiastočne vrátil zrak a zmenila sa aj psychika pacienta," tvrdí Eva Vidová, riaditeľka CMO a predsedníčka Slovenskej asociácie jednodňovej chirurgie na Slovensku.



Tomáš nebude vidieť dokonale. Korigovanie zraku mu zabezpečia dioptrické okuliare. Kým doteraz rozoznával ruku na tri metre, po operácii sa mu zrak zlepšil a dokáže za optimálnych podmienok svetla rozlíšiť ruku do dvadsiatich metrov, s prípadnou korekciou pomocou dioptrických okuliarov. "Vypočítali sme, že vďaka operácii nebude potrebovať okuliare na diaľku," podotkol na tlačovej konferencii Ondreiček.

"Toto ochorenie je pomerne vzácne, že sa pacient alebo že sa človek narodí bez dúhovky, nie je to bežná vec, vďaka pani Vidovej, ktorá zbiera týchto pacientov, sme ho tu odoperovali," pre TASR sa vyjadril Továrek.