Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

L. Nicholsonová chce zaviesť bezplatnú sterilizáciu

Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa poslankyne SaS L. Nicholsonovej takým spôsobom môže prísť k zníženiu počtu potratov.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Bezplatné dobrovoľné sterilizácie môžu znížiť počet potratov. Poslankyňa SaS Lucia Nicholsonová, ktorá ich chce zaviesť, to odkazuje poslancom KDH. Tí nie sú jej návrhom nadšení. Nicholsonová zdôrazňuje, že ide o spôsob antikoncepcie, ktorý môže zabrániť potratom. "Trendy ukazujú, že čím liberálnejší je prístup, tým menšie je množstvo interrupcií. Toto by si mali uvedomiť kolegovia v parlamente," povedala pre TASR poslankyňa.

Klubu Smeru-SD, ktorý avizoval, že návrh nepodporí, liberálka pripomína, že ich bývalý minister zdravotníctva Richard Raši v roku 2009 tiež čosi podobné navrhoval. "Pán Raši v máji 2009 pripravil niečo, čo bolo ďaleko liberálnejšie ako to, o čo sa tu snažím ja. On sa sústreďoval na sociálne slabé vrstvy. A keď v máji 2009 si myslel, že toto by Slovensko malo urobiť, tak netuším, prečo by v septembri 2012 mal o 180 stupňov otočiť a povedať rázne nie," uviedla Nicholsonová.

Upozornila, že k sprístupneniu služby reprodukčného zdravia pre sociálne slabšie vrstvy sa Slovensko zaviazalo podpisom Dohovoru OSN. "Vyzývajú nás k tomu medzinárodné organizácie, Svetová zdravotnícka organizácia," poznamenala Nicholsonová. V súvislosti s Rašiho niekdajším návrhom dodala, že "tú robotu" teraz za neho urobila ona a odporúča mu, "nech láskavo v parlamente zdvihne ruku" a jej návrh podporí. Pokiaľ plénum novelu zákona o zdravotnej starostlivosti neschváli, podľa Nicholsonovej sa Slovensko zaradí medzi spiatočnícke krajiny.

Poslankyňa navrhuje bezplatné sterilizácie pre osoby, ktoré majú minimálne štyri deti, a pre osoby staršie ako 35 rokov s minimálne tromi deťmi. Zákrok by sa teda v ich prípade plne uhrádzal z verejného zdravotného poistenia. Súčasnému stavu Nicholsonová vyčíta privysoké ceny za sterilizácie. Podľa poslankyne sa pohybujú od 300 eur do 500 eur, v súkromných zdravotníckych zariadeniach sú ešte vyššie.

"Pre rodiča, ktorý sa stará o štyri deti, môže byť suma na sterilizáciu príliš vysoká. Sotva dokáže plne pokryť náklady na základné potreby pre svoje deti a rodinu, nieto ešte hľadať prostriedky na výkon, ktorý by, ak by bol bezplatný, pravdepodobne podstúpil," vysvetlila Nicholsonová. Poukázala na to, že dobrovoľné sterilizácie sú v rôznych európskych krajinách veľmi využívaným spôsobom antikoncepcie.

Foto: TASR/Martin Baumann
Upozorňuje, že jej návrh nemá zmierniť podmienky na podstúpenie sterilizácie. "Práve naopak, vo väčšine ustanovení zvyšujeme nielen právnu, odbornú, ale aj etickú ochranu osôb, ktoré sa rozhodnú tento zákrok podstúpiť. Zavádzame aj novú možnosť pre osoby patriace k národnostným menšinám, a to, aby informovaný súhlas bol písaný v jazyku ich národnostnej menšiny, ku ktorej patria," vysvetlila navrhovateľka.

Dodala, že sterilizácii by aj po novom musela predchádzať písomná žiadosť, poučenie o celom zákroku, písomný informovaný súhlas. K zákroku by malo dôjsť 30 dní od súhlasu, ktorý je možné počas tejto lehoty ešte odvolať. Ak by bola novela úspešná, pri podpise informovaného súhlasu bude musieť byť prítomný aj iný zdravotnícky pracovník, napríklad ošetrujúca zdravotná sestra. Svedka si bude môcť vybrať osoba, ktorá chce podstúpiť sterilizáciu, sama.

Nicholsonová priznáva, že návrh novely bude mať negatívny dosah na rozpočet verejnej správy. Parlament by sa mal právnou normou zaoberať na blížiacej sa septembrovej schôdzi.