Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund

Zahraničie

Témami Globsecu v Prahe budú Ukrajina, Blízky východ či voľby v USA

Globsec Forum 2024 sa uskutoční od 30. augusta do 1. septembra. Praha bude opäť na konci leta v centre medzinárodno-politického diania, povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú skrytí brexiteri

Podľa prieskumov verejnej mienky by Macronom založenú centristickú stranu Obroda (RE) volilo v eurovoľbách 17 percent respondentov

Scholz a Netanjahu telefonovali o rukojemníkoch a prímerí v Pásme Gazy

Lídri počas telefonátu hovorili aj o ďalších snahách na zlepšenie dodávok humanitárnej pomoci pre ľudí v Pásme Gazy, uviedol Büchner. Viac podrobností nezverejnil.

V Poľsku zadržali v súvislosti s útokom na synagógu 16-ročného chlapca

Pokus o útok spáchaný pomocou fľaše so zápalnou zmesou odsúdil hlavný rabín Poľska Michael Schudrich, izraelský veľvyslanec v Poľsku Jakov Livne, ako aj prezident Andrzej Duda.

Európska komisia varovala Gruzínsko pred zákonom o agentoch

Európska komisia varovala Gruzínsko pred zákonom o agentoch

Zomrel druhý whistleblower, ktorý svedčil proti spoločnosti Boeing

Joshua Dean pracoval v spoločnosti Spirit AeroSystems, ktorá bola dodávateľom komponentov pre firmu Boeing.

Vo Švédsku prudko stúpol počet antisemitských útokov

Počet antisemitských a islamofóbnych útokov sa od začiatku vojny Izraela a palestínskeho hnutia Hamas vzrástol v mnohých krajinách.

Organizácia HRW obvinila ruské jednotky z mimosúdnych popráv

Britská stanica BBC s odvolaním sa na správu HRW vo štvrtok uviedla, že od začiatku decembra 2023 ruskí vojaci pri pokuse o kapituláciu popravili najmenej 15 ukrajinských vojakov.

V Maďarsku zadržali tínedžera, ktorý pripravoval útok na mešitu

Tínedžer na sociálnej sieti TikTok zverejnil nadránom príspevok, v ktorom oznámil, že útok bude vysielať naživo po štvorhodinovej jazde autobusom.

Silné búrky zničili časť viníc v Burgundsku

V Burgundsku podľa očitých svedkov padali krúpy vo veľkosti pingpongovej loptičky.

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

Takmer sedem mesačná vojna v tejto palestínskej enkláve spôsobilo miliardové škody a z viacerých výškových budov ostali len ruiny.

Macron nevylučuje vyslanie vojakov, ak Rusko prelomí frontovú líniu

Nič nevylučujem, pretože čelíme niekomu, kto nič nevylučuje, odpovedal Emmanuel Macron na otázku, či stojí za svojimi vyhláseniami, že by sa nemalo vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu.

Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Berdyči

Ruská armáda zintenzívnila boj proti ukrajinským jednotkám pred očakávaným príchodom väčšiny amerických zbraní určených pre Ukrajinu.

Zelenskyj: Rusko v apríli odpálilo na Ukrajinu viac ako 300 rakiet

Moskva počas jari zintenzívnila útoky na ukrajinskú civilnú a energetickú infraštruktúru v čase, keď Kyjev čakal na dodávky dôležitej pomoci od svojich spojencov.

Pre výdatné dažde v Spojených arabských emirátoch zatvorili školy

V niektorých častiach Dubaja, finančného centra SAE, hlásia aj záplavy. Tamojšie mimoriadne rušné letisko zrušilo 13 letov a päť odklonilo na iné letiská.

Szijjártó:NATO financovaním vojny smeruje k prekročeniu červených čiar

Szijjártó zopakoval postoj Maďarska, že Budapešť sa nechce podieľať na operáciách aliancie NATO týkajúcich sa dodávok zbraní a ani na výcviku ukrajinských vojakov.

Nepál zápasí s požiarmi a horúčavami sužujúcimi krajinu

Vrchol sezóny lesných požiarov sa v Nepále podľa servera globalforestwatch.org zvyčajne začína v polovici marca a trvá desať týždňov.

Radu Európy znepokojil gruzínsky zákon

Generálna tajomníčka Rady Európy Marija Pejčinovičová Buričová vyjadrila nádej že Gruzínsko a Rada Európy budú pokračovať v konštruktívnom dialógu, ktorý prebiehal v posledných rokoch.

Súdny dvor EÚ po rozšírení z roku 2004 prešiel sériou zmien

Súdny dvor EÚ so sídlom v Luxemburgu pri tejto príležitosti na piatok 3. mája pripravil mimoriadnu konferenciu. Úvodný prejav prednesie predseda Súdneho dvora EÚ Koen Lenaerts.

Organizácia HIHFAD obvinila Rusko z bombardovania nemocnice v Sýrii

Podľa obvinenia je Rusko zodpovedné za sériu náletov na chirurgickú nemocnicu Kafr Nobol, pri ktorých 5. mája 2019 v provincii Idlíb na severozápade Sýrie zahynuli dve osoby.

Francúzsko bude mať komisiu na vyšetrenie sexuálneho násilia vo filme

Francúzska herečka Judith Godrcheová podala trestné oznámenie na filmárov Benoîta Jacquota a Jacqua Doillona za sexuálne obťažovanie v čase svojho dospievania. Obaja režiséri to odmietajú.

Kremeľ poprel obvinenia, že Rusko použilo na Ukrajine chemickú zbraň

Videli sme o tom správy. Takéto obvinenia sú úplne nepodložené, povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Gruzínsky parlament zrušil schôdzu pre poškodenie budovy cez protesty

V parlamente platí tzv. červený bezpečnostný stupeň a dovnútra môžu byť vpustené len osoby s povolením od šéfa kancelárie parlamentu.

Švajčiarsko: Rusko v tejto fáze nebolo pozvané na mierový summit

Mierový summit o Ukrajine bude hostiť Švajčiarsko na žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského 15. a 16. júna v hotelovom komplexe Bürgenstock nad Luzernským jazerom.

Von der Leyenová: EÚ poskytne Libanonu do roku 2027 miliardu ako pomoc

Predsedníčka EK dodala, že Únia podporí vybavením a výcvikom libanonské ozbrojené sily, aby lepšie zvládali ochranu hraníc.

V Južnej Kórei sa začne nezávislé vyšetrovanie tlačenice z roku 2022

V súvislosti s tlačenicou bolo stíhaných viac ako 20 policajtov a ďalších činiteľov. Pred súd sa však dostalo len málo vyššie postavených štátnych zamestnancov.

Irán uvalil sankcie na firmy a jednotlivcov z USA a Británie

Na iránskom sankčnom zozname sa ocitli aj britský minister obrany Grant Shapps a veliteľ strategického velenia britskej armády James Hockenhull.

Pri zosuve pôdy na severe Francúzska zahynula žena

Rozmočená pôda zaliala oblasť s približne desiatimi domami a nahromadila sa najmä v jednom z nich, povedal agentúre AFP starosta Arnaud Svrcek.

Úspech colníkov: Na budapeštianskom letisku odhalili 20 kg marihuany

Pri colnej kontrole prichádzajúceho tovaru colníci preverovali tri podozrivé balíky podané v Španielsku s budapeštianskou adresou doručenia.

Vyčínanie počasia v Brazílii: Hlásia obete aj nezvestných

Záplavy v štáte Rio Grande do Sul vyhnali z domovov približne 3300 ľudí, mnohí našli útočisko v dočasných prístreškoch.

V Anglicku a Walese sa začali komunálne voľby

Voliči si vyberajú viac ako 2000 členov mestských rád a 11 starostov miest. Volí sa aj 37 policajných a kriminálnych komisárov. V Škótsku a Severnom Írsku sú komunálne voľby v inom termíne.

Muž v Nórsku žiada, aby bol prístup k sociálnym sieťam ľudským právom

Žiadosť podal muž, ktorý bol vlani odsúdený na 13 mesiacov vo väzení za obťažovanie maloletej osoby a dostal aj dvojročný zákaz používania platformy Snapchat, ktorú používal na kontakt s maloletými.

USA žiadajú Čínu a Rusko, aby o jadrových zbraniach rozhodovali ľudia

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena sa v súčasnosti snaží prehĺbiť diskusie s Čínou o politike v oblasti jadrových zbraní a vývoja umelej inteligencie.

Rusko: Drony Ukrajiny podnikli údery proti energetickej infraštruktúre

Prerušenie dodávok elektrickej energie hlásil prostredníctvom Telegramu aj gubernátor Kurskej oblasti Roman Stratovojt.

Arizonský Senát odsúhlasil zrušenie zákona zakazujúceho interupcie

Senát schválil zrušenie v pomere 16 ku 14, čo sa podarilo aj vďaka dvom republikánskym senátorom. Tí prekročili stranícke hranice a hlasovali za zrušenie zákazu.

Filipíny si predvolali čínskeho vyslanca pre útoky na lode

Incident sa odohral v období každoročného vojenského cvičenia Filipín a Spojených štátoch. Filipíny a Čína majú dlhodobé územné spory v Juhočínskom mori.

Odborníci odporúčajú skríning rakoviny prsníka po 40. roku života

Predsedníčka tímu odborníkov Wanda Nicholsonová vo vyhlásení k novému usmerneniu napísala, že počet žien vo veku 40 rokov, ktorým diagnostikujú rakovinu prsníka, sa každoročne zvyšuje o dve percentá.,aktualizované 

Médiá: Hamas odmieta aktuálny návrh dohody s Izraelom, chce rokovať

V rámci rokovaní prostredníctvom sprostredkovateľov v egyptskej Káhire odovzdali Hamasu návrh na prímerie výmenou za prepustenie izraelských rukojemníkov.

Poslanci zvolili za premiéra Šalamúnových ostrovov Jeremiaha Maneleho

Manele je bývalým diplomatom, ktorý v roku 2019 ako šéf diplomacie cestoval do Číny, aby zoficiálnil nadviazanie diplomatických stykov s Pekingom namiesto Taiwanu.