Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

FOTO: Fiala privítal Fica, Orbána aj Tuska: Nebola to ľahká diskusia

Na snímke zľava slovenský premiér Robert Fico, poľský premiér Donald Tusk, český premiér Petr Fiala a maďarský premiér Viktor Orbán pózujú na summite predsedov vlád Vyšehradskej štvorky (V4) v Prahe. Praha, 27. februára 2024. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Fico uviedol, že stretnutie bolo svojím obsahom mimoriadne náročné, ale jedno z najdôležitejších.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 27. februára (TASR/Teraz.sk) - Utorkový summit predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky (V4) bol jedným z najpodstatnejších stretnutí pre budúcnosť V4. Po jeho skončení to vyhlásil slovenský premiér Robert Fico. Rokovanie bolo podľa jeho slov svojím obsahom mimoriadne náročné, ale prejavila sa schopnosť lídrov vidieť do budúcnosti, že vojna na Ukrajine sa raz skončí a stratia sa aj ich odlišné názory. V4 môže byť podľa neho v nasledujúcom období mimoriadne dôležitým regionálnym formátom, informuje spravodajkyňa TASR.

"Áno, máme na niektoré veci rozdielne názory. Ja neverím vo vojenské riešenie konfliktu na Ukrajine, verím v okamžité zastavenie paľby, verím v mierové rokovania... Ale o niekoľko rokov táto vojna skončí. Možno tu my nebudeme, ale formát V4 zostáva mimoriadne dôležitý. Čakajú nás vízie, na ktoré budeme musieť reagovať aj v rámci regionálnej spolupráce," povedal Fico a ako príklad uviedol rozširovanie EÚ. To bude mať podľa neho významné dôsledky na rozpočet EÚ či kohéznu politiku.

Opäť spomenul aj pondelkovú konferenciu o Ukrajine v Paríži a opakovane jej vyčítal militantnosť. Na to zareagoval český premiér Petr Fiala, ktorý sa na nej tiež zúčastnil, a podľa vlastných slov ju hodnotí "úplne odlišne". Hlavnou témou parížskeho rokovania bol podľa Fialu mier, ale na jeho dosiahnutie je potrebné podporovať Ukrajinu všetkými prostriedkami vrátane vojenských.

Na otázku, či sa SR zapojí do iniciatívy ČR, ktorá vo svete zháňa muníciu pre Ukrajinu a na Západe sa snaží zaistiť jej financovanie, Fico reagoval slovami, že jeho vláda nebude Ukrajine poskytovať žiadnu vojenskú pomoc, ak ide o zbrane a muníciu zo skladov štátu a armády. Pri komerčnej činnosti však nebude klásť prekážky.

Fico dodal, že stretnutie bolo svojím obsahom mimoriadne náročné, ale jedno z najdôležitejších. "Zažil som aj zasadnutia V4, kde sa mi už chcelo aj zívať a bol som mierne znudený, lebo témy boli príliš technické a neboli zaujímavé... Dnes ste mi nedali ani sekundu na to, aby sme si zazívali alebo mali pocit, že to stretnutie je nudné. Toto bolo jedno z najpodstatnejších stretnutí pre budúcnosť V4," povedal Fico svojim premiérskym kolegom.

Fiala po summite V4: Hovorili sme o Ukrajine, nebola to ľahká diskusia

Premiéri krajín V4 sa v utorok na summite v Prahe zhodli, že ruská agresia proti Ukrajine je hrubým porušením medzinárodného práva a Ukrajina potrebuje pomoc, do ktorej sa majú naďalej zapájať všetky štyri krajiny. Rozdiel je len vo forme pomoci. Po rokovaní to povedal český premiér Petr Fiala. Diskusia podľa neho nebola ľahká, informuje spravodajkyňa TASR.

Rokovanie bolo podľa Fialu veľmi dlhé, neľahké, ale otvorené a vecné. Zdôraznil, že medzi názormi lídrov a postojmi jednotlivých krajín sú rozdiely, ktoré sa nezmenili. "Nie je potrebné skrývať, že medzi nami existujú výrazné rozdiely," povedal s tým, že ČR a Poľsko sa chcú naďalej podieľať aj na vojenskej pomoci Ukrajine, zatiaľ čo SR a Maďarsko tento postoj nezdieľajú. Sú však podľa neho pripravené podieľať sa na pomoci finančne či humanitárne.

Český premiér tiež reagoval na otázku, či má V4 ešte budúcnosť. "Je to určite trošku iná inštitúcia, než aká bola pred ruskou agresiou na Ukrajine. Tak to jednoducho je... Ale som rád, že možno aj vďaka našej komunikácii sa darí dosahovať na európskej úrovni spoločné riešenia a jednotný postoj k podpore Ukrajiny a odsúdeniu ruskej agresie," vysvetlil Fiala.

Český premiér Petr Fiala (vpravo) víta slovenského premiéra Roberta Fica počas príchodu na summit predsedov vlád Vyšehradskej štvorky (V4) v utorok 27. februára 2024 v Prahe.
Foto: TASR/AP


Politici sa podľa neho dokázali zhodnúť na spolupráci v poľnohospodárstve (napríklad v otázke zmeny Európskej zelenej dohody) či v energiách. Všetky štyri krajiny podľa neho zdieľajú presvedčenie o potrebe rozvoja jadrovej energie a užšieho vzájomného energetického prepojenia. Spolupracovať by tiež podľa neho mohli v boji s nelegálnou migráciou. "Všetci sa domnievame, že v túto chvíľu nie je dobré zasahovať do zakladajúcich zmlúv EÚ, a je potrebné pracovať na pôdoryse, aký teraz máme," doplnil ďalšiu zhodu Fiala.

Predseda poľskej vlády Donald Tusk zdôraznil, že štáty V4 spája história, vzájomná solidarita aj európske hodnoty. Vyjadril však obavy o budúcnosť zoskupenia, ktorému bude od júla predsedať. Maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine pripomenul jeho prejav z roku 1989. V ňom Orbán povedal, že by chcel vládu, ktorá dosiahne odchod sovietskych vojakov z Maďarska, poznamenal Tusk.

Pri téme pomoci Ukrajine sa všetci premiéri krajín V4 zhodli, že Brusel musí zabezpečiť, "aby pomoc Ukrajine neznamenala straty pre našu ekonomiku, a predovšetkým naše poľnohospodárstvo", prízvukoval šéf poľskej vlády.

Krajiny V4 vyzval na jednotu. "Dnes je to možno ťažšie než predtým, ale bol by som rád, keby sme sa spoločne usilovali, aby aspoň niektoré z tém boli v našej spoločnej agende, a po dnešnom stretnutí som mierny optimista," uzavrel Tusk.

Orbán na schôdzke V4 v Prahe: Maďarsko nechce hraničiť s Ruskom


Maďarsko na Ukrajinu posiela humanitárnu pomoc, školí lekárov a pomáha utečencom. Na vojenskej pomoci sa však nechce podieľať, vyhlásil v utorok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v Prahe po summite predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky (V4). S odvolaním sa na internetové vydanie denníka Népszava o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti

Orbán súhlasil s tým, že ruský útok na Ukrajinu je hrubým porušením medzinárodného práva. Ukrajine podľa jeho slov treba pomôcť.

"Z pohľadu Maďarska existuje zvláštny aspekt, keďže Maďarsko nechce spoločnú hranicu s Ruskom. Čo sa týka obdobia, kedy tak bolo, na to máme zlé spomienky," povedal Orbán. Dodal, že vyšehradská spolupráca žije, V4 je dôležité zoskupenie a Maďarsko je pripravené pokračovať v tejto spolupráci.

Podľa denníka Népszava boli v Prahe na schôdzke V4 tvrdé rokovania a na tlačovej konferencii bolo cítiť napätie medzi premiérmi. Z hľadiska posúdenia vojny na Ukrajine boli na jednej strane český premiér Petr Fiala s poľským Donaldom Tuskom, na druhej Orbán so slovenským premiérom Robertom Ficom.

Fica a Orbána pri príchode vypískala skupina niekoľkých desiatok protestujúcich. Keď slovenský premiér vystupoval z limuzíny, skandovali: "Fico do basy". K Lichtenštajnskému palácu si priniesli aj vlajky EÚ, Ukrajiny a rôzne transparenty. Na najväčšom z nich bol nápis "Fico, choď domov, do Ruska". Premiér k nim potom pristúpil trochu bližšie a zamával im.

Na snímke ľudia protestujú proti slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi a maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi pred Lichtenštajnským palácom v Prahe, kde sa v utorok koná summit predsedov vlád Vyšehradskej štvorky (V4). Praha, 27. februára 2024.
Foto: TASR - Barbora Vizváryová


Český premiér tiež v pondelok nezvykle kriticky komentoval slová predsedu vlády SR o Ukrajine. Zdôraznil, že jeho výroky, ktoré zverejnil na druhé výročie ruskej invázie na Ukrajinu, sa nepochybne premietnu aj do utorkového rokovania. Dodal, že on má úplne opačné názory než Fico, a je podľa neho jasné, kto je v tejto vojne obeť a kto agresor.

Premiéri krajín V4 sa naposledy stretli minulý rok v júni v Bratislave. Potom prevzalo predsedníctvo vo V4 Česko. Napriek tomu, že sa odvtedy uskutočnilo viacero stretnutí politikov na tejto platforme vrátane prezidentského summitu, predsedovia vlád sa v utorok stretli pod hlavičkou českého predsedníctva po prvýkrát. Fiala chcel podľa svojich slov počkať na ustanovenie vlád v SR a Poľsku a prekážalo mu tiež Orbánovo blokovanie kľúčových rozhodnutí v EÚ. Na stretnutie nastal podľa neho správny čas teraz, keďže obe prekážky pominuli.




(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)