Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vyšetrovanie havárie autobusu sa sústredilo na možnú chybu vodiča

Foto: TASR/AP

Elsig uviedol, že ďalšie možné príčiny čelného nárazu autobusu v tuneli sú technická porucha vozidla, alebo náhly zdravotný problém vodiča.

Bern/Sion 14. marca (TASR) - Vyšetrovanie príčiny havárie belgického autobusu vo Švajčiarsku, pri ktorej zahynulo v utorok večer 28 ľudí, z toho 22 detí, sa sústredilo na možné ľudské zavinenie. Na tlačovej konferencii v meste Sion to dnes povedal Olivier Elsig, prokurátor švajčiarskeho kantónu Valais (nemecky Wallis).

Elsig uviedol, že ďalšie možné príčiny čelného nárazu autobusu v tuneli sú technická porucha vozidla, alebo náhly zdravotný problém vodiča. Technickí a lekárski experti obe tieto možnosti prešetrujú.

"V tejto chvíli to nevyzerá, že by bol autobus išiel prirýchlo," konštatoval. Dodal, že vozovka v tuneli bola suchá a autobus nemal v ceste žiadne prekážky. Deti mali podľa jeho slov zapnuté bezpečnostné pásy a do havárie nebolo okrem autobusu zapojené žiadne iné vozidlo.

V autobuse cestovalo 52 ľudí. Zahynuli obaja vodiči, štyria učitelia a 22 detí, väčšina z nich mala 12 rokov.

Mŕtvych je 21 Belgičanov a sedem Holanďanov, informoval šéf polície vo Valais Christian Varone. Z 24 zranených sa doteraz podarilo zistiť totožnosť 22 osôb: 17 má belgické občianstvo, traja holandské a po jednom nemecké a poľské.

Belgicko vyhlásilo na štvrtok štátny smútok a katolícky arcibiskup Belgicka André-Joseph Leonard pozval dnes príbuzných obetí na nočné modlitby.