Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V súvislosti s útokmi v Paríži z roku 2015 budú súdiť 14 ľudí

Zranená osoba je evakuovaná z budovy redakcie satirického časopisu. Foto: TASR/AP

Útoky v redakcii časopisu Charlie Hebdo, na policajtku v neďalekom predmestí Montrouge a na židovský obchod si vtedy vyžiadali 17 obetí a spustili vlnu džihádistických útokov vo Francúzsku.

Paríž 18. januára (TASR) - Francúzski protiteroristickí sudcovia navrhli, aby sa v súvislosti s džihádistickými útokmi v Paríži a jeho okolí z januára 2015 postavilo pred súd 14 osôb. Uviedol to v piatok súdny zdroj pre agentúru AFP.

Útoky v parížskej redakcii satirického časopisu Charlie Hebdo, na policajtku v neďalekom predmestí Montrouge a na židovský obchod si vtedy vyžiadali 17 obetí a spustili vlnu džihádistických útokov vo Francúzsku.

Vo väzbe je 11 ľudí podozrivých zo spoluúčasti na týchto útokoch a po ďalších troch pátra polícia.

Na základe francúzskeho práva sa môžu odvolať voči rozhodnutiu postaviť ich pred súd.

K súdnemu procesu, ktorého termín ešte nie je určený, dôjde viac ako štyri roky po tom, ako bratia Chérif a Said Kouachiovci zabili 7. januára 2015 v kanceláriách Charlie Hebdo 12 ľudí. V ďalší deň bola zastrelená policajtka pri Paríži a ozbrojenec Amedy Coulibaly držal rukojemníkov v židovskom obchode Hyper Cacher, pričom štyria z nich neprežili.

Všetkých troch útočníkov zabili policajti pri dvoch prestrelkách.

Tí, čo pôjdu pred súd, sú obvinení zo "spoluúčasti" pri pomoci útočníkom vrátane zabezpečenia zbraní.

Súdne zdroje uviedli, že vyšetrovanie v súvislosti s týmito útokmi pokračuje - najmä v Jemene, ktorý jeden z bratov Kouachiovcov navštívil v roku 2011.

K útoku na Charlie Hebdo sa prihlásila al-Káida na Arabskom polostrove, ktorá je odnožou hlavnej organizácie al-Káida, dodáva AFP.