Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Venezuela obvinila USA z ekonomického terorizmu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zástupcovia Madura a opozičného lídra Juana Guaidóa naďalej vedú rokovania sprostredkované Nórskom. Prvé kolo rozhovorov sa uskutočnilo v máji v Osle a ďalšie tri kolá na ostrove Barbados.

Caracas 6. augusta (TASR) - Venezuelská vláda obvinila v utorok Spojené štáty zo snahy zmariť rokovania s opozíciou, ktorých cieľom je ukončenie politickej krízy v tejto juhoamerickej krajine. Ide o reakciu na zmrazenie aktív venezuelskej vlády na území Spojených štátov, ktoré nariadil prezident Donald Trump. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa venezuelské ministerstvo zahraničných vecí.

Režim prezidenta Nicolása Madura podľa vyhlásenia príslušného rezortu odsúdil krok zo strany Spojených štátov, ktorý považuje za "ďalšiu vážnu agresiu zo strany Trumpovej administratívy prostredníctvom ekonomického terorizmu voči venezuelským občanom".

Zástupcovia Madura a opozičného lídra Juana Guaidóa naďalej vedú rokovania sprostredkované Nórskom. Prvé kolo rozhovorov sa uskutočnilo v máji v Osle a ďalšie tri kolá na ostrove Barbados.

Caracas uviedol, že tieto najnovšie opatrenia ukazujú, že Washington a jeho spojenci sa snažia "o zlyhanie zmieneného politického dialógu", pretože sa obávajú jeho "výsledkov a prínosu". Avšak vláda trvá na tom, že nedovolí, aby táto "zaujatá eskalácia agresií" rozhovory s opozíciou ovplyvnila.

Biely dom po tom, ako Trump nariadil zmraziť všetok majetok venezuelskej vlády v Spojených štátoch, uviedol, že použije "každý vhodný nástroj" na ukončenie Madurovej vlády vo Venezuele.

"Madurova diktatúra musí skončiť, aby Venezuela mala stabilnú, demokratickú a prosperujúcu budúcnosť bez hrôz socializmu, ktorý túto kedysi významnú krajinu spustošil," uviedla hovorkyňa Stephanie Grishamová.

Spojené štáty majú vedúcu úlohu v diplomatickej kampani na podporu vodcu venezuelskej opozície a predsedu parlamentu Juana Guaidóa, ktorý sa vyhlásil v januári za dočasného prezidenta, čo následne uznalo približne 50 krajín sveta. Prezident Maduro má však naďalej silnú podporu zo strany Ruska a Číny.