Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Várhelyi dostal súhlas Európskeho parlamentu, môže byť eurokomisárom

Olivér Várhelyi, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Várhelyi má byť v novej exekutíve EÚ komisárom pre politiku susedstva a rozšírenia.

Brusel 18. novembra (TASR) - V poradí druhý maďarský nominant na eurokomisára Oliver Várhelyi dostal v pondelok odobrenie Výboru Európskeho parlamentu pre zahraničné veci (AFET), aby sa mohol stal členom nastupujúcej Európskej komisie pod vedením Ursuly von der Leyenovej.

Várhelyi má byť v novej exekutíve EÚ komisárom pre politiku susedstva a rozšírenia.

Tento doterajší veľvyslanec Maďarska pri EÚ minulý štvrtok nepresvedčil všetkých členov výboru AFET o tom, že dokáže konať nezávisle od postojov predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána.

V súlade s vnútornými pravidlami europarlamentu musel preto dodatočne odpovedať na ďalšie otázky europoslancov. Odpovede na ne musel zaslať písomnou formou najneskôr v pondelok do obeda.

Politická frakcia európskych ľudovcov (EPP) v europarlamente v pondelok popoludní na svojom účte na Twitteri oznámila, že Várhelyi svojimi odpoveďami uspokojil váhajúcich europoslancov a dostal odobrenie výboru AFET.

"Dezignovaný komisár pre politiku susedstva a rozširovanie EÚ Várhelyi dostal zelenú od Výboru EP pre zahraničnú politiku. Tešíme sa na záverečné budúcotýždňové hlasovanie o novej Európskej komisii pod vedením von der Leyenovej," uvádza sa v oznámení frakcie EPP, do ktorej patrí aj Várhelyi.

Konferencia predsedov EP vo štvrtok 21. novembra rozhodne, či sú už všetky úkony spojené s vypočúvaním eurokomisárov ukončené. Poslanci EP budú hlasovať o dôvere novej Európskej komisie 27. novembra na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu. Nová exekutíva EÚ by sa mala začať fungovať od 1. decembra.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)