Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

V Tunisku našli telá štyroch migrantov pri pobreží

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Pobrežnej stráži sa podarilo zachrániť 52 migrantov, a národná garda zatkla deväť pašerákov a zhabala lode.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tunis 19. mája (TASR) - Tunisko v sobotu našlo pri svojom pobreží telá štyroch migrantov, informovala Tuniská národná garda v súvislosti s nárastom počtu lodí s migrantmi, ktoré v posledných týždňoch smerujú z Tuniska do Talianska. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Pobrežnej stráži sa podarilo zachrániť 52 migrantov, a národná garda zatkla deväť pašerákov a zhabala lode.

Národná garda v sobotu informovala, že približne 23 migrantov, ktorí smerovali na lodi z Tuniska do Talianska, bolo nezvestných. Úrady zároveň nasadili záchranné tímy a požiadali tamojšie námorníctvo, aby pomohlo pri pátraní po nezvestných.

Napriek rizikám sa migranti naďalej pokúšajú o nebezpečnú plavbu zo severnej Afriky do Európy a na člnoch sa vydávajú z Maroka, Alžírska, Tuniska a Líbye do Talianska, Grécka, na Maltu a na španielske Kanárske ostrovy.

Tento rok prišlo do Európy po mori viac ako 49.000 ľudí, z toho ich išlo viac než 7000 z Tuniska do Talianska. Podľa Organizácie Spojených národov sa o cestu pokúsilo oveľa viac ľudí, vrátane tisícov, ktorých zadržali severoafrické úrady, a približne 473 ľudí, ktorých považujú za mŕtvych alebo nezvestných.

Politici na oboch stranách Stredozemného mora zameriavajú svoje migračné politiky najmä na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a rozbíjanie sietí prevádzačov.