Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Tichom oceáne objavili vraky dvoch japonských lietadlových lodí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP/Paul Allen

Plavidlá patria k siedmim lodiam, ktoré skončili na dne oceánu v námorno-vzdušnej bitke o Midway, ktorá sa odohrala v júni 1942 medzi USA a Japonskom.

Tokio 21. októbra (TASR) - Vraky dvoch japonských lietadlových lodí, ktoré boli potopené v bojoch počas druhej svetovej vojny, objavil tím hlbinných morských bádateľov vo vodách v okolí Midwayských ostrovov. Informovala o tom v pondelok stanica BBC.

Plavidlá patria k siedmim lodiam, ktoré skončili na dne oceánu v námorno-vzdušnej bitke o Midway, ktorá sa odohrala v júni 1942 medzi USA a Japonskom.

Obe lietadlové lode - Kaga a Akagi - boli objavené v priebehu minulého týždňa.

Doposiaľ bola známa poloha iba jednej lietadlovej lode, ktorú potopili v tejto bitke - americkej USS Yorktown (CV-5). Plavidlo objavili v roku 1998.

K novým nálezom došlo po niekoľkých týždňoch pátrania posádky výskumného plavidla Petrel, ktoré vlastní súkromná spoločnosť Vulcan Inc. zosnulého spoluzakladateľa spoločnosti MicroSoft Paula Allena.

Bádatelia využili autonómne podmorské vozidlo (AUV) vybavené sonarom, ktoré im pomohlo určiť pozície vrakov. Plavidlo Petrel spolupracovalo s Vojenským námorníctvom Spojených štátov, keďže inak by bolo narušenie miest, kde spočívajú americké vojenské vraky, ilegálne.

Obe lietadlové lode boli nájdené v hĺbke 5490 metrov v rámci Papahánaumokuákea Marine National Monument - najväčšej chránenej morskej oblasti na svete.

Midwayské ostrovy v severnej časti Tichého oceánu počas vojny využívali Američania ako vojenskú základňu.

Japonsko plánovalo obsadenie súostrovia, ale americké sily zachytili súvisiacu komunikáciu nepriateľa. Keď japonskí vojaci 4. júna 1942 dorazili na ostrovy s úmyslom zaútočiť, stretli sa s odporom pripravených Američanov.

V bitke o Midway padlo viac než 2000 Japoncov a 300 Američanov. Celkovo kleslo ku dnu sedem lodí, z ktorých štyri boli japonské.