Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V deň pohrebu Karla Gotta budú v Česku vlajky na pol žrde

Na archívenj snímke Karel Gott. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Český kabinet schválil uznesenie, podľa ktorého bude v deň pohrebu speváckej legendy v Čechách štátny smútok.

Bratislava 2. októbra (Teraz.sk/TASR) - Vláda ČR schválila usporiadanie štátneho pohrebu Karla Gotta v prípade súhlasu Gottovej rodiny. Informoval o tom český premiér Andrej Babiš (ANO) po dnešnom mimoriadnom zasadnutí kabinetu.

V deň pohrebu bude zároveň v ČR vyhlásený štátny smútok a české vlajky budú stiahnuté na pol žrde.

Česká vláda zároveň poverila zodpovedné inštitúcie konkrétnymi úlohami pri organizovaní štátneho pohrebu a štátneho smútku. Na spoluprácu vláda vyzvala aj predstaviteľov regionálnej samosprávy.



Český spevák Karel Gott zomrel v utorok krátko pred polnocou vo veku 80 rokov. Informovala o tom televízia Nova na svojej stránke tn.cz.

Legenda českej a československej hudobnej scény, ktorá sa nezmazateľne zapísala do sŕdc miliónov fanúšikov, zomrela v kruhu svojej rodiny.

Český spevák a legenda Karel Gott odohral koncert v Košiciach 17. októbra 2012. Koncert sa uskutočnil v Steel Aréne.
Foto: TASR/František Iván


Spevák v polovici septembra oznámil, že trpí akútnou leukémiou. Poruchu krvotvorby mu lekári diagnostikovali už pred rokom a pol.



Gott so zákernou chorobou bojoval už skôr. V roku 2015 mu lekári oznámili, že trpí zhubnou rakovinu lymfatických uzlín, o niekoľko mesiacov neskôr informoval, že je zdravý. Zápasil sa však aj s ďalšími zdravotnými problémami vrátane zápalu pľúc, s ktorým bol hospitalizovaný aj koncom júla tohto roku.

Spevák za svoju dlhú kariéru získal celý rad ocenení. Stal sa legendou ankety Zlatý slávik, ktorú vyhral 42-krát, od roku 1963 mu víťazstvo ušlo len osemkrát.

Gott ako jeden z mála českých umelcov prerazil aj v zahraničí, veľkej popularite sa teší najmä v Nemecku.