Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

V ČR v rámci akcie Speed Marathon meria polícia rýchlosť na cestách

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Do akcie je podľa hovorkyne Policajného prezídia ČR Hany Rubášovej zapojených asi 700 policajtov.

Praha 19. apríla (TASR) - Na tisícke miest po celom Česku sa v piatok koná policajná akcia s názvom Speed Marathon, ktorá sa zameriava najmä na kontrolu dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti. Preventívna akcia má podľa Polície ČR (PČR) prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a väčšej bezpečnosti na cestách, informuje spravodajkyňa TASR.

"Nie všetci vodiči dnes dodržiavajú maximálnu povolenú rýchlosť. V okrese Šumperk sme zastavili vodiča, ktorý uháňal v obci rýchlosťou 98 km/h," napísala na sociálnej sieti X polícia. Neskôr namerali vodiča, ktorý v úseku s maximálnou povolenou rýchlosťou 50 km/h išiel 104 km/h. "Policajti mu zakázali ďalšiu jazdu, zadržali vodičský preukaz a jeho priestupok oznámia správnemu orgánu," uviedla PČR.

Do akcie je podľa hovorkyne Policajného prezídia ČR Hany Rubášovej zapojených asi 700 policajtov. V priebehu dňa sa premiestňujú a na každom stanovisku sa zdržia asi dve hodiny. Polícia miesta vybrala na základe bezpečnostných analýz a vlastných vytipovaných rizikových lokalít. Tipy na konkrétne úseky im dala aj verejnosť.

Polícia robí aj dychové skúšky, kontroluje technický stav vozidla či platnosť dokladov. "Cieľom tejto preventívnej akcie je predovšetkým znížiť dopravnú nehodovosť a zvýšiť bezpečnosť na pozemných komunikáciách," dodala.

Vlani pri rovnakej akcii skontrolovala asi 5000 áut, zaznamenala takmer 2800 priestupkov a rozdala pokuty za približne 1,4 milióna korún (viac ako 55.000 eur).

Rubášová podotkla, že v minulom roku česká polícia riešila približne 95.000 dopravných nehôd, pri ktorých zomrelo 455 ľudí. V tretine prípadov bola podľa nej príčinou práve prekročená povolená rýchlosť.


(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)