Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zadržali Ukrajinca, ktorý je zrejme zapletený do útoku na aktivistku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Muža na úteku, identifikovaného ako Olexij L., zadržali minulý piatok v bulharskom prístave Burgas.

Sofia 27. januára (TASR) - Bulharské orgány zadržali Ukrajinca, po ktorom bolo v jeho vlasti vyhlásení pátranie pre podozrenie zo spoluúčasti na útoku kyselinou s následkom smrti. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informovala bulharská prokuratúra.

Muža na úteku, identifikovaného ako Olexij L., zadržali minulý piatok v bulharskom prístave Burgas. Identifikovali ho až podľa odtlačkov prstov, pretože výrazne zmenil svoj vzhľad. Následne bol na 40 dní vzatý do väzby, v ktorej zostane až dovtedy, kým bulharský súd rozhodne o jeho vydaní na Ukrajinu.

Vo vyhlásení bulharskej prokuratúry sa uvádza, že po zadržanom mužovi sa pátralo v súvislosti "s úmyselným ťažkým ublížením na zdraví, ktoré bolo premyslené a spáchané skupinou ľudí a spôsobilo smrť obete."

Hovorkyňa bulharskej generálnej prokuratúry Sijka Milevová vysvetlila, že predmetným zločinom bol "útok kyselinou" z konca júla 2018. Jeho obeťou bola žena, ktorá o niekoľko mesiacov neskôr podľahla svojim zraneniam.

Milevová tak podľa AFP odmietla uviesť meno obete, ale bulharské médiá informovali, že podozrivý muž bol hľadaný v súvislosti s útokom na známu ukrajinskú protikorupčnú aktivistku Katerynu Handziukovú.

Handziuková bola celoštátne známa ako protikorupčná aktivistka, pracovala ako poradkyňa starostu mesta Cherson. V lete 2018 na ňu neznámy muž vylial kyselinu sírovú, čím jej spôsobil ťažké zranenia. Popáleniny mala na 35 percentách povrchu tela. Lekári ju 10-krát operovali, ale mladá žena zraneniam podľahla.

Táto vražda vyvolala na Ukrajine protesty, pričom aktivisti obvinili úrady, že vyšetrovanie neukončili a neidentifikovali ani hlavného vinníka. Vlani vo februári bol zadržaný a z útoku obvinený vysokopostavený regionálny ukrajinský úradník Vladyslav Manger. Prokuratúra tvrdí, že existujú svedecké výpovede, podľa ktorých Manger zaplatil páchateľom "najmenej 4000 dolárov". Vlani v júli bolo predsúdne vyšetrovanie Mangera zastavené.

Podľa databázy policajnej organizácie Interpol Ukrajina v súvislosti s trestným činom zhodným s tým, ktorý sa uvádza vo vyhlásení bulharskej prokuratúry, vyhlásila pátranie po 42-ročnom Olexijovi Levinovi z Chersonu.