Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA: Obama a Cameron hovorili o novej stratégii v Afganistane

Šéf Bieleho domu zdôraznil, že nepripravuje "žiadne náhle, dodatočné zmeny" odsunu z Afganistanu.

Washington 14. marca (TASR) - Spojené štáty, Veľká Británia a ich spojenci v NATO chcú zmeniť svoju úlohu v Afganistane v roku 2013 na podporné pôsobenie, uviedol dnes americký prezident Barack Obama.

Ďalšou fázou zmien v Afganistane bude "dôležitý krok" odovzdania zodpovednosti za bezpečnosť krajiny samotným Afgancom do konca roku 2014, povedal Obama po stretnutí s britským premiérom Davidom Cameronom na spoločnej tlačovej konferencii v Ružovej záhrade Bieleho domu.

Podľa Obamu dosiahli jednotky NATO v Afganistane nepopierateľný pokrok. Dodal však, že nedávne tragické udalosti pripomínajú, aká je misia ťažká.

Šéf Bieleho domu zdôraznil, že nepripravuje "žiadne náhle, dodatočné zmeny" odsunu z Afganistanu. Spojené štáty už skôr uviedli, že časový rozvrh odsunu jednotiek sa meniť nebude.

"Na nadchádzajúcom summite NATO v mojom domovskom meste Chicago určíme ďalšiu fázu prechodu (Afganistanu)," povedal Obama. Zahŕňa to posun k podpornému pôsobeniu v roku 2013, aby Afganci mohli prevziať plnú zodpovednosť za bezpečnosť krajiny v roku 2014.

"Zavŕšime túto misiu a urobíme to zodpovedne," zdôraznil Obama. Pripustil, že v USA klesla podpora verejnosti misii v Afganistane a ľudia sú po dlhých vojnách unavení. Zároveň však vyjadril presvedčenie, že väčšina obyvateľov USA aj Británie rozumie dôvodom na pokračovanie v boji.

Cameron povedal, že bezpečnosť v Afganistane vzrástla a ocenil americkú stratégiu zvýšenia počtu vojakov o viac ako 30.000 v roku 2009, čo umožnilo silný postup proti Talibanu.

"Situácia sa značne zlepšila," skonštatoval Cameron, ktorý je na trojdňovej návšteve USA. Podľa jeho slov bude cieľ - zabrániť, aby sa Afganistan stal znovu útočiskom teroristov - dosiahnuteľný do roku 2014.

V súvislosti s Iránom šéf Bieleho domu uviedol, že je stále "čas a priestor" na diplomatické riešenie namiesto vojenského útoku, ale možnosti diplomacie sa zmenšujú.

"Sme rozhodnutí zabrániť Iránu získať jadrovú zbraň," povedal Obama s tým, že iránskemu vedeniu vyslal posolstvo, aby sa Irán znovu zapojil do medzinárodných rozhovorov.

Teherán musí pochopiť, že buď splní svoje medzinárodné záväzky, alebo bude čeliť následkom, poznamenal Obama. Zároveň vyslovil presvedčenie, že vojenská intervencia v Sýrii by bola predčasná a mohla by viesť k civilnej vojne a väčším obetiam na životoch.