Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

USA a Saudská Arábia sú blízko k uzavretiu bilaterálnej dohody

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť pre komunikáciu John Kirby. Foto: TASR/AP

Washington a Rijád rokujú o bezpečnostných zárukách zo strany USA a civilnej jadrovej pomoci v rámci širšej dohody, ktorá, ako dúfajú USA, povedie aj k normalizácii saudsko-izraelských vzťahov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 21. mája (TASR) - Spojené štáty a Saudská Arábia sú blízko k uzavretiu bilaterálnej obrannej dohody, uviedol v pondelok Biely dom. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby oznámil, že obe strany sú k dohode bližšie než kedykoľvek predtým. Kirby dodal, že poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan dosiahol počas víkendu v rokovaniach s predstaviteľmi Rijádu významný pokrok.

Sullivan o bilaterálnej dohode a vojne medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy diskutoval so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom. Na stretnutí v saudskoarabskom meste Dahrán hovorili o takmer finálnej verzii návrhu strategických dohôd medzi oboma krajinami.

Washington a Rijád rokujú o bezpečnostných zárukách zo strany USA a civilnej jadrovej pomoci v rámci širšej dohody, ktorá, ako dúfajú USA, povedie aj k normalizácii saudsko-izraelských vzťahov. Saudská Arábia má na výmenu zastaviť nákup čínskych braní a obmedziť investície Pekingu v kráľovstve, píše Reuters.

Akákoľvek dohoda však musí byť v súlade z dohodou medzi USA a Izraelom o predaji amerických zbraní v oblasti Blízkeho východu, dodáva agentúra.