Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tuniského exprezidenta bin Alího museli hospitalizovať

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Ako dodal, 83-ročný exprezident, ktorý sa roky liečil na rakovinu prostaty, je hospitalizovaný v meste Džidda.

Tunis 13. septembra (TASR) - Bývalého tuniského prezidenta Zína Ábidína bin Alího, ktorý bol zosadený počas revolúcie arabskej jari v roku v roku 2011, hospitalizovali v Saudskej Arábii. Rozhlasovú stanicu Mosaique o tom informoval jeho právnik.

Ako dodal, 83-ročný exprezident, ktorý sa roky liečil na rakovinu prostaty, je hospitalizovaný v meste Džidda.

Toto oznámenie sa objavilo v čase, keď sa Tunisko pripravuje ne nedeľné prezidentské voľby, ktorí majú byť druhým demokratickým hlasovaním o hlave štátu od roku 2011, keď demonštrácie vyvolané korupciou, nezamestnanosťou a represiami voči odporcom režimu a jeho kritikom donútili bin Alího odstúpiť.

Bin Alí bol v neprítomnosti odsúdený na viacero trestov väzenia za trestné činy súvisiace s korupciou.

Názory na bin Alího pôsobenie v tuniskej politike sa rôznia: kým časť Tunisanov by uvítala jeho návrat ako nástroj na riešenie súčasných ekonomických problémov krajiny a chce, aby znova kandidoval za prezidenta, iní Tunisania ho naďalej odmietajú.

Favoritmi spomedzi 26 kandidátov, ktorí sa budú v nedeľu uchádzať o priazeň voličov v prvom kole tuniských prezidentských volieb, sú väznený magnát, bývalý premiér a málo známy islamista so širokou voličskou základňou.

Výsledok prvého kola nedeľňajších prezidentských volieb bude podľa agentúry AP kľúčový pre zachovanie mladej demokracie v tejto severoafrickej krajine, ktorá zápasí s neefektívnou ekonomikou a vzostupom islamistického extrémizmu.

Kampaň pred voľbami, ktorých cieľom je nahradiť prvého demokraticky zvoleného prezidenta Bádžího Káida Sabsího, bola poznačená snahami o očierňovanie protikandidátov a vzájomným obviňovaním sa z korupcie.

Sabsí zomrel 25. júla, päť mesiacov pred skončením svojho funkčného obdobia. Dôsledkom jeho úmrtia bolo posunutie prezidentských volieb na skorší termín.

Tunisko je vo všeobecnosti považované za jedinú spomedzi krajín zasiahnutých v rokoch 2010 a 2011 tzv. arabskou jarou, kde prebehol úspešný demokratizačný proces. V súčasnosti však trpí spomaľovaním ekonomiky a sociálnymi nepokojmi.