Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump kritizoval Time za to, že za osobnosť roka vyhlásil Thunbergovú

Na snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Ako konštatovala agentúra AP, nie je to prvýkrát, čo Trump slovne zaútočil v prípade, že nebol za svoj vplyv ocenený on.

Washington 12. decembra (TASR) - Prezident Spojených štátov Donald Trump vo štvrtok kritizoval rozhodnutie časopisu Time, ktorý vyhlásil švédsku klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú za osobnosť roka 2019 a označil ho za "smiešne". Trump Thunbergovej odporučil, aby pracovala na zvládaní svojho hnevu a vybrala sa do kina, informovala agentúra AFP.

"Také smiešne. Greta musí pracovať na svojom probléme zvládať hnev, a potom nech si zájde s kamarátkou na nejakú dobrú filmovú klasiku," napísal Trump na Twitteri a Thunbergovej odkázal, aby sa uvoľnila a oddychovala. Thunbergová si následne citáty z Trumpových odporúčaní vpísala do svojho profilu na Twitteri, kde sa opísala ako "tínedžerka pracujúca na zvládaní svojho problému s hnevom, ktorá v súčasnosti oddychuje a s kamarátkou pozerá dobrú filmovú klasiku".

Ako konštatovala agentúra AP, nie je to prvýkrát, čo Trump slovne zaútočil v prípade, že nebol za svoj vplyv ocenený on. Keď časopis Time za osobnosť roka v roku 2015 vyhlásil nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, Trump ju obvinil z toho, že "ničí Nemecko". On sa vtedy v zozname Time umiestnil na druhom mieste.

Trump je tento týždeň už druhým svetovým lídrom, ktorý 16-ročnú aktivistku kritizoval. Po tom, ako Thunbergová vyjadrila svoje znepokojenie nad rastúcim násilím voči domorodému obyvateľstvu Brazílie, ktoré chráni amazonský prales pred nelegálnym výrubom, voči jej slovám v utorok ostro vystúpil brazílsky prezident Jair Bolsonaro.

Greta Thunbergová sa stala známou po tom, ako vlani denne protestovala pred švédskym parlamentom, pričom žiadala, aby politici urobili viac v boji proti klimatickej zmene. Mladých ľudí na celom svete tým inšpirovala k vlne protestov známych ako "Piatky za budúcnosť".