Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

TERORIZMUS V ROKU 2019: Útoky, ktoré otriasli svetom

Kombosnímka. Foto: TASR/AP

Teroristické útoky neutíchli ani v roku 2019.

Bratislava/Svet 22. decembra (TASR/ Teraz.sk) - TASR prináša výberovú chronológiu najväčších teroristických útokov vo svete v roku 2019. Najtragickejší z nich sa odohral 21. apríla na Srí Lanke.

15. januára - Keňa: útok na hotelový komplex

Pri teroristickom útoku na luxusný hotelový a kancelársky komplex v kenskom hlavnom meste Nairobi prišlo o život osem ľudí. Medzi obeťami boli aj jeden Brit a jeden Američan. K útoku sa prihlásili islamistické milície aš-Šabáb operujúce v susednom Somálsku. Koordinovaná operácia militantov sa začala napoludnie výbuchom nálože na parkovisku a odpálením samovražedného atentátnika vo vstupnej hale hotela. V areáli sa následne dlhé hodiny odohrávali prestrelky medzi ozbrojencami a príslušníkmi kenských špeciálnych jednotiek.

Na snímke telá obetí na mieste výbuchu v hotelovom komplexe 15. januára 2019.
Foto: TASR/AP


20. januára - Mali: útok Islamského štátu

Osem členov mierových síl OSN z Čadu zahynulo pri útoku na severe Mali. Ďalší vojaci mierových síl známych ako modré prilby utrpeli zranenia. Za útokom stála pravdepodobne džihádistická organizácia Islamský štát.

27. januára – Filipíny: bombový útok

Dva bombové útoky na katedrálu na filipínskom ostrove Jolo (vysl. Džolo) si vyžiadali 27 mŕtvych a vyše 100 zranených. Prvá bomba explodovala vnútri Katedrály Panny Márie Karmelskej počas omše. Predpokladá sa, že bola nastražená na kostolnej lavici. Útok na katedrálu bol jednou z najhorších teroristických akcií na prevažne moslimskom juhu Filipín za posledné roky.

Polícia odváža mŕtve telá po bombových útokoch v okolí rímskokatolíckej katedrály v juhofilipínskom meste Jolo na Filiínach 27. januára 2019.
Foto: TASR/AP


14. februára - India: útok na políciu

Štyridsaťštyri obetí na ľudských životoch si vyžiadal útok samovražedného atentátnika, ktorý v indickej časti Kašmíru narazil autom plným výbušnín do autobusu vezúceho príslušníkov indickej polovojenskej polície. Výbuch zasiahol konvoj vozidiel s príslušníkmi Centrálnych rezervných policajných síl (CRPF) približne 20 kilometrov od kašmírskeho hlavného mesta Šrínagar. K útoku sa prihlásila islamistická skupina Džajše Muhammad sídliaca s Pakistane.

15. marca - Nový Zéland: útok so strelnou zbraňou

Streľba v dvoch mešitách (Al Noor na ulici Deans Avenue neďaleko Hagley Parku v centre mesta a mešita na predmestí Linwood) v novozélandskom meste Christchurch si vyžiadala 51 obetí a 20 ďalších utrpelo vážne zranenia. Jeden z páchateľov streľby zverejnil svoj manifest a útok vysielal v priamom prenose na internete. Vzorom mu bol nórsky pravicový extrémista a masový vrah Anders Breivik. Polícia zadržala ďalších troch mužov a jednu ženu.

Na snímke zakryté telo pred mešitou 15. marca 2019 v novozélandskom meste Christchurch.
Foto: TASR/AP


15. apríla – Čad: útok so strelnou zbraňou

Džihádisti z teroristickej organizácie Boko Haram pri útoku pri Čadskom jazere zabili sedem čadských vojakov a spôsobili zranenia ďalším 15 príslušníkom ozbrojených síl. Odvetný útok čadskej armády si vyžiadal životy 63 teroristov.

18. apríla - Pakistan: útok na vojakov

V pakistanskej provincii Balúčistán prepadlo približne 20 ozbrojencov autobus smerujúci do mesta Karáči, zahynulo 14 príslušníkov pakistanských ozbrojených síl. Ozbrojenci prišli do Pakistanu z Iránu.

21. apríla (TASR) - Srí Lanka: útok na kostoly a hotely

Až 290 ľudí zahynulo a 500 ďalších utrpelo zranenia pri šiestich výbuchoch, ku ktorým došlo v troch katolíckych kostoloch a troch hoteloch na Srí Lanke. V kostoloch boli v čase útokov veriaci, ktorí prišli na veľkonočnú omšu. Z útokov bola podozrivá miestna islamistická skupina Národné monoteistické hnutie (Džamáat at-tawhíd al-wataníja). K zodpovednosti za atentáty sa neskôr prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát. V krajine začal platiť výnimočný stav.

Na snímke mŕtve telá v kostole sv. Sebastiána po explózii v meste Negombo na Srí Lanke 21. apríla 2019.
Foto: TASR/AP


21. apríla - Mali: útok al-Káidy

Desať malijských vojakov zahynulo po tom, čo na ich tábor zaútočila skupina militantov. Teroristi sa priblížili z lesa na motocykloch a dodávkach. Extrémisti prepojení na teroristickú sieť al-Káida ovládli sever Mali ešte v roku 2012.


2. júla - Niger: útok na tábor vojakov

Na západe Nigeru zahynulo 18 vojakov, keď na armádny tábor pri hraniciach s Mali zaútočili bližšie nešpecifikovaní "teroristi". Pri odrazení útoku pomohli sily Spojených štátov a Francúzska, ktoré poskytli leteckú podporu.


3. augusta – Texas: útoky so strelnou zbraňou

V nákupnom stredisku v El Paso došlo k streľbe. Páchateľom bol 21-ročný útočník, ktorého polícia po streľbe zadržala. Justičné orgány označili čin páchateľa Patricka Crusiusa za "domáci terorizmus". Páchateľ sa vo svojom manifeste pochvalne vyjadril o masakrách v dvoch novozélandských mešitách.

- O 13 hodín neskôr sa odohrala ďalšia streľba, a to pred barom v meste Dayton v štáte Ohio, kde útočník zabil deväť ľudí vrátane svojej sestry a 27 zranil.

Polícia evakuuje zákazníkov Walmartu počas sobotňajšej streľby v nákupnom centre v texaskom meste El Paso 3. augusta 2019.
Foto: TASR/AP


3. októbra – Francúzsko: útok nožom

Pri 30-minútovom vyčíňaní zabil muž kuchynským nožom troch policajtov a administratívnu pracovníčku. Útočníka smrteľne postrelil policajt-začiatočník na dvore policajného ústredia. To sa nachádzalo v blízkosti Katedrály Notre-Dame v Paríži. Útočníkom bol 45-ročný správca IT siete na úseku policajných spravodajských informácií v parížskom policajnom ústredí, ktorý prestúpil na islam.

10. októbra - Nemecko: útok strelnou zbraňou

Páchateľ útoku v nemeckom meste Halle zastrelil dvoch ľudí. Vo svojom aute viezol štyri kilogramy výbušnín a chcel podľa prokurátora spáchať "masaker" v synagóge. Keď sa mu nepodarilo dostať dovnútra, ľudí zastrelil. Podozrivý chcel podľa prokurátora on-line streamovaním videa z útoku docieliť "globálny efekt" a povzbudiť aj ostatných, aby ho nasledovali.

Na snímke z videokamery útočník kráča so zbraňou po ulici počas streľby vo východonemeckom meste Halle 9. októbra 2019.
Foto: TASR/AP



30. októbra - Burkina Faso: útok islamistov

Šestnásť ľudí zabili neznámi teroristi pri útoku na dedinu na severe africkej krajiny Burkina Faso neďaleko hraníc s Nigerom.


10. decembra - Niger: útok na vojenský tábor

Sedemdesiatjeden ľudí zahynulo pri útoku militantov na vojenský tábor v regióne Tillabéri na západe Nigeru pri hranici s Mali. Teroristi z organizácie Islamský štát zaútočili na tábor večer, k dispozícii mali aj delostrelectvo a mínomety. Príčinou veľkého počtu obetí boli výbuchy munície a paliva.