Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sýrčan odsúdený za terorizmus zažaloval maďarský úrad vlády, neuspel

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Odvolací súd v juhomaďarskom Segedíne odsúdil muža vlani 20. septembra na päť rokov odňatia slobody.

Budapešť 16. mája (TASR) - Sýrčan Ahmad Hamed, ktorého v Maďarsku súd právoplatne odsúdil za teroristický čin, neuspel na súde ani so žalobou voči maďarskému úradu vlády. Ten podľa neho poškodil jeho dobré meno zneužitím jeho osoby v protimigračnej kampani kabinetu.

Podľa štvrtkovej informácie internetového vydania denníka Magyar Nemzet jeho podanie odmietol v stredu aj odvolací súd hlavného mesta. V zmysle právoplatného rozsudku musí cudzinec uhradiť súdne trovy do 15 dní.

Muž sa na súd obrátil vo februári 2018 s tým, že vláda premiéra Viktora Orbána vo svojej kampani namierenej proti prisťahovalectvu a proti americkému finančníkovi Georgeovi Sorosovi uvádzala, že Sorosom financovaná ľudskoprávna organizácia Amnesty International "viackrát žiadala prepustenie Ahmeda H., ktorý kameňmi útočil na maďarských policajtov, za čo ho odsúdili".

Hamed zažaloval úrad vlády, pretože v tom čase verdikt súdu v kauze teroristického činu ešte nebol právoplatný. Odvolací súd síce uznal, že v kampani mala byť táto skutočnosť uvedená, avšak poznamenal, že jeho útok na policajtov nikto z jeho obhajcov nikdy nespochybnili.

Odvolací súd v juhomaďarskom Segedíne odsúdil muža vlani 20. septembra na päť rokov odňatia slobody. Sýrčan, ktorý žije na Cypre, bol údajne hlavným organizátorom nepokojov na maďarsko-srbskom hraničnom priechode Röszke-Horgoš-2 z roku 2015, keď migranti zaútočili na maďarských policajtov zo srbskej strany - cez plot hádzali kamene a kusy betónu.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach