Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Synehubov: Sever Charkovskej oblasti je takmer nepretržite pod paľbou

Na snímke hasiči hasia požiar po ruskom raketovom útoku na dedinu Hroza v Charkovskej oblasti. Foto: TASR/AP

Gubernátor Synehubov v nedeľu informoval, že z Charkovskej oblasti bolo za uplynulé dva dni evakuovaných už vyše 4000 ľudí.

Kyjev 12. mája (TASR) - Sever ukrajinskej Charkovskej oblasti bezprostredne hraničiaci s Ruskom je "takmer nepretržite" pod paľbou zo strany ruských síl. Povedal to v nedeľu gubernátor tejto oblasti Oleh Synehubov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

"Všetky časti (tamojšej) severnej hranice sú takmer nepretržite pod nepriateľskou paľbou. Situácia je náročná," informoval Synehubov na sociálnych sieťach.

Rusko spustilo v piatok ofenzívu v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. V sobotu následne hlásilo dobytie piatich a v nedeľu ďalších štyroch dedín.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu večer povedal, že ukrajinské ozbrojené sily podnikajú v pohraničí Charkovskej oblasti protiútoky, pričom velenie armády vyslalo smerom na Charkov posily. Dodal však, že na úspešné odrazenie tohto veľkého útoku potrebuje Ukrajina ďalšiu vojenskú pomoc zo zahraničia.

Gubernátor Synehubov v nedeľu informoval, že z Charkovskej oblasti bolo za uplynulé dva dni evakuovaných už vyše 4000 ľudí.