Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Sudcom v Keni škrtajú rozpočet, už nemajú ani na benzín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predseda najvyššieho súdu tiež uviedol, že škrty v rozpočte znemožnili aj využívanie mobilných súdov, ktoré pomáhajú ľuďom z odľahlých oblastí dostať sa k spravodlivosti.

Nairobi 4. novembra (TASR) - Predseda najvyššieho súdu v Keni David Maraga v pondelok oznámil, že rozpočtové škrty spôsobili, že sudcovia si nemôžu dovoliť kúpiť pohonné látky do áut a prísť do práce. Podľa Maragu ide o pokus zmeniť súdnictvo na "bábku" v rukách ostatných zložiek vlády. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Predseda najvyššieho súdu tiež uviedol, že škrty v rozpočte znemožnili aj využívanie mobilných súdov, ktoré pomáhajú ľuďom z odľahlých oblastí dostať sa k spravodlivosti. Škrty podľa neho zastavili takisto projekt zameraný na zníženie počtu nevybavených súdnych prípadov, ktorých sú státisíce. Maraga dodal, že kenské súdnictvo si nemôže dovoliť ani pripojenie k internetu pomocou bezdrôtových sietí.

Škrty v rozpočte nasledovali po výrokoch prezidenta Uhuru Kenyattu, ktorý nazval súdnictvo bandou podvodníkov a zlodejov a prisľúbil jeho "nápravu". Vyjadril sa tak po tom, čo súd najvyššieho stupňa v roku 2017 anuloval jeho zvolenie. Ako dôvod súd uvádzal nezákonné kroky a nezrovnalosti, ktoré odporovali ústave. Najvyšší súd preto nariadil konanie nových volieb. Kenyatta ich znova vyhral, aj vďaka únave a apatii voličov a bojkotu opozície.