Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Na Srí Lanke útočili ozbrojenci na autobusy s moslimskými voličmi

Ľudia čakajú v rade na hlasovanie v prezidentských voľbách na Srí Lanke 16. novembra 2019 v Colombe. Foto: TASR/AP

Útočníci zapálili pneumatiky a na ceste rozostavili zátarasy. Následne spustili streľbu a hádzali kamene do dvoch autobusov.

Kolombo 16. novembra (TASR) - Ozbrojení muži zaútočili v sobotu na dva autobusy s voličmi z moslimskej menšiny na severozápade Srí Lanky. Incident, pri ktorom nikto neutrpel zranenia, mal podľa agentúry AFP pravdepodobne zastrašiť ľudí, aby sa nezúčastnili prezidentských volieb.

Útočníci zapálili pneumatiky a na ceste rozostavili zátarasy. Následne spustili streľbu a hádzali kamene do dvoch autobusov, ktoré išli v konvoji sto ďalších, uviedla miestna polícia. Po odvolení bola ľuďom poskytnutá eskorta ozbrojených zložiek.

Na polostrove Jápané v severnej časti Srí Lanky, kde dominuje tamilské obyvateľstvo, polícia zadržala v súvislosti s voľbami desiatich mužov, ktorí sa údajne snažili spôsobovať "problémy".

Hlasy voličov z tamilskej a moslimskej menšiny sú vo voľbách kľúčové, poznamenala AFP. Podľa šéfa volebnej komisie sa však ľudí zrejme nepodarilo odradiť, keďže volebná účasť podľa odhadov dosiahla až 80 percent. Vo voľbách v roku 2015 prišlo k volebným urnám 81,5 percenta z 15,99 miliónov oprávnených voličov.

"Toto sú najpokojnejšie prezidentské voľby, ktoré sme doteraz v tejto krajine mali," povedal napriek spomínaným incidentom novinárom po uzavretí volebných miestností šéf volebnej komisie.

Očakáva sa, že víťazom volieb sa stane Gotabhája Rádžapaksa (71), brat exprezidenta Mahindu Rádžapaksu. Jeho hlavným súperom bol súčasný minister výstavby Sadžith Premadása (52). Súčasný prezident Maithrípála Siriséna sa o znovuzvolenie neuchádzal.