Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Španielsko zrejme vydá do USA bývalého šéfa venezuelskej rozviedky

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Toto rozhodnutie bolo prijaté len niekoľko týždňov po tom, čo španielsky súd nariadil prepustenie generála Huga Armanda Carvajala.

Madrid 9. novembra (TASR) - Najvyšší súd v Španielsku v piatok rozhodol, že bývalého šéfa venezuelskej vojenskej rozviedky vydá do Spojených štátov, kde je stíhaný za obchodovanie s drogami. Uviedol to v noci na sobotu súdny zdroj.

Toto rozhodnutie bolo prijaté len niekoľko týždňov po tom, čo španielsky súd nariadil prepustenie generála Huga Armanda Carvajala, informovala agentúra AFP.

Zdroje pre AFP uviedli, že najnovšie rozhodnutie Najvyššieho súdu musí ešte ratifikovať španielska vláda.

Carvajal, známy ako "El Pollo" (Kurča), pôsobil v rokoch 2004-08 na čele venezuelskej vojenskej spravodajskej služby.

Bol blízkym spolupracovníkom venezuelského lídra Huga Cháveza a k jeho nástupcovi Nicolásovi Madurovi bol kritický. Svojej hodnosti bol zbavený, keď vo februári vystupoval na podporu vodcu opozície Juana Guaidóa, ktorý sa začiatkom tohto roku vyhlásil za úradujúceho prezidenta Venezuely.

Carjaval potom utiekol loďou do Dominikánskej republiky a odtiaľ do Španielska.

Americké ministerstvo financií po Carvajalovi pátra už dlhší čas, pričom ho podozrieva, že poskytoval Revolučným ozbrojeným silám Kolumbie (FARC) podporu pri obchodovaní s drogami.

Na základe obvinenia podaného v New Yorku v roku 2011 Carvajala obvinili z koordinácie prepravy viac ako 5,6 tony kokaínu z Venezuely do Mexika v roku 2006. Táto zásielka bola v konečnom dôsledku určená pre Spojené štáty americké.

Ak Carvajala uznajú za vinného, hrozí mu desať rokov vo väzení, uviedlo ministerstvo spravodlivosti USA v apríli po jeho zatknutí.

Carvajal obvinenia o obchodovaní s drogami a s FARC poprel.