Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Kráľ Filip VI. poveril premiéra Sáncheza zostavením novej vlády

Santiago Abascal (druhý vľavo), líder krajne pravicovej strany Vox, sa pozerá na stúpancov po predčasných parlamentných voľbách 10. novembra 2019 v Madride. Foto: TASR/AP

Minulomesačné parlamentné voľby boli v Španielsku už štvrté za posledné štyri roky.

Madrid 12. decembra (TASR) - Španielsky kráľ Filip VI. poveril v stredu úradujúceho premiéra a lídra socialistov Pedra Sáncheza vytvorením novej vlády aj napriek tomu, že Sánchez nemá takú podporu ostatných strán, aby získal fungujúcu väčšinu v parlamente. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Kráľ dodržal povolebné pravidlo a od utorka sa v kráľovskom paláci stretával so zástupcami španielskych strán. Nakoniec oficiálne požiadal socialistického lídra, aby sa pokúsil zostaviť vládu, ktorá bude mať dostatočnú podporu v parlamente. Novinárom to oznámila predsedníčka španielskeho parlamentu Meritxell Batetová.

"Je to úloha, ktorú na seba preberám s pokorou, so zodpovednosťou," uviedol na tlačovej konferencii Sánchez.

Jeho socialisti získali v opakovaných parlamentných voľbách 10. novembra 120 kresiel v 350-člennom parlamente - o tri menej než v aprílovom hlasovaní. Na tretie miesto sa v novembri vyšvihla krajne pravicová strana Vox.

Dva dni po voľbách podpísali socialisti dohodu s krajne ľavicovou stranou Podemos (Môžeme), ktorá získala 35 kresiel, o vytvorení koaličnej vlády. Bola by to prvá takéto deľba moci v novodobých dejinách Španielska.

Lenže na dosiahnutie nadpolovičnej väčšiny 176 kresiel, ktorá by zaručila úspech hlasovania parlamentu o dôvere vláde, potrebuje Sánchez aj podporu niekoľkých menších strán vrátane katalánskych separatistov ERC (Republikánska ľavica Katalánska). Tí získali v novembrových voľbách 13 kresiel.

Minulomesačné parlamentné voľby boli v Španielsku už štvrté za posledné štyri roky.

Socialisti a ERC viedli rozhovory niekoľko týždňov, ale zatiaľ k dohode nedospeli.

ERC chce diskutovať o možnosti uskutočniť právne záväzné referendum o nezávislosti Katalánska, čo však španielska centrálna vláda vytrvalo odmieta.

Katalánskom, bohatým severovýchodným regiónom Španielska, otriasali protesty, z ktorých niektoré vyústili do násilností. Nepokoje spustilo rozhodnutie španielskeho najvyššieho súdu, ktorý poslal deväť katalánskych separatistických lídrov na dlhé roky do väzenia za ich rolu v neúspešnom pokuse o nezávislosť z roku 2017.

Medzi týmito odsúdenými je aj líder ERC a bývalý katalánsky vicepremiér Oriol Junqueras.