Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Cervantesovu cenu za rok 2019 získal katalánsky básnik Joan Margarit

Katalánsky básnik Joan Margarit pózuje v Barcelone vo štvrtok 14. novembra 2019. Margarit sa stal vo štvrtok tohtoročným laureátom Cervantesovej ceny, najprestížnejšieho literárneho ocenenia udeľovaného v španielsky hovoriacom svete.Cervantesova cena je finančne dotovaná 125.000 eurami. Striedavo ju udeľujú autorom zo Španielska a Latinskej Ameriky. Vlani ju získala uruguajská spisovateľka Ida Vitaleová. Cenu laureátovi odovzdáva španielska kráľovská rodina vždy 23. apríla, na výročie smrti spisovateľa Miguela de Cervantesa - autora Dona Quijota. Foto: TASR/AP

Margaritovi, ktorý je tiež architektom, vyšlo už viac než 20 zbierok poézie. Publikoval prevažne v katalánskom jazyku, písal však aj v španielčine.

Madrid 14. novembra (TASR) - Katalánsky básnik Joan Margarit sa stal vo štvrtok tohtoročným laureátom Cervantesovej ceny, najprestížnejšieho literárneho ocenenia udeľovaného v španielsky hovoriacom svete. S odvolaním sa na oznámenie španielskej vlády o tom informovala agentúra AP.

Margaritovi, ktorý je tiež architektom, vyšlo už viac než 20 zbierok poézie. Publikoval prevažne v katalánskom jazyku, písal však aj v španielčine. Tento 81-ročný básnik získal za svoju poéziu množstvo ocenení vrátane Ceny Pabla Nerudu.

"Ak báseň nedokáže utešiť človeka v ťažkej situácii, tak za nič nestojí," povedal Margarit španielskej tlačovej agentúre Europa Press po oznámení, že získal Cervantesovu cenu.

Porota ocenenia uviedla, že Margarit "obohatil katalánsky aj španielsky jazyk" a "reprezentuje pluralitu" španielskej kultúry. Cenu katalánsky básnik získal práve v čase stupňujúceho sa napätia medzi vládou v Madride a katalánskymi separatistami. Na otázku médií k situácii v Katalánsku povedal Margarit len, že je z nej "unavený".

Cervantesova cena je finančne dotovaná 125.000 eurami. Striedavo ju udeľujú autorom zo Španielska a Latinskej Ameriky. Vlani ju získala uruguajská spisovateľka Ida Vitaleová. Cenu laureátovi odovzdáva španielska kráľovská rodina vždy 23. apríla, na výročie smrti spisovateľa Miguela de Cervantesa - autora Dona Quijota.