Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Britské návrhy alternatívy k írskej poistke nie sú podľa EÚ uspokojivé

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na základe tzv. írskej poistky by pre Severné Írsko po odchode Británie z EÚ dočasne platili odlišné podmienky obchodovania s EÚ než tie, ktoré by sa týkali zvyšku Spojeného kráľovstva.

Londýn 21. septembra (TASR) - Najnovšie britské návrhy, ako v kontexte brexitu zabrániť vzniku tvrdej hranice medzi Severným Írskom a Írskou republikou, známe ako alternatívne opatrenia, nie sú podľa EÚ prijateľnou alternatívou k tzv. írskej poistke. S odvolaním sa na uniknutú internú správu Európskej komisie (EK) o tom v piatok informovala spravodajská stanica Sky News.

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker vo štvrtok v rozhovore pre Sky News potvrdil, že od britskej vlády dostal návrh alternatívnych opatrení, avšak nemal vtedy ešte možnosť oboznámiť sa s ním.

Juncker však v tejto súvislosti pripustil, že "k írskej poistke" nemá "citový vzťah" a ak budú jej ciele splnené iným spôsobom, nebude na nej trvať.

Z interného dokumentu EK však podľa Sky News vyplýva, že alternatívne opatrenia neposkytujú potrebné "právne uskutočniteľné riešenia" problémov, ktoré viedli k vzniku írskej poistky.

Najnovší britský návrh podľa správy efektívne nerieši problém vzniku tvrdej hranice na ostrove, nezabezpečuje na ostrove pokračujúcu spoluprácu medzi severom a juhom a v neposlednom rade neumožňuje ani zachovanie integrity jednotného trhu v dotknutom regióne.

Kabinet britského ministra Borisa Johnsona podľa Sky News na margo alternatívnych opatrení uviedol, že nejde o vyjadrenie jeho pozície, ale skôr o nápady, ktoré by sa mali stať predmetom ďalšej diskusie medzi Londýnom a Bruselom.

"Čo sa Komisie týka, pred dvoma mesiacmi tvrdili, že dohodu o brexite nie je možné znova otvoriť, ako aj to, že neexistuje alternatíva k írskej poistke. Teraz o takejto možnosti podrobne diskutujeme," vyhlásil v súvislosti s prebiehajúcimi rokovaniami pre spravodajskú stanicu zdroj z prostredia britskej vlády.

Na základe tzv. írskej poistky by pre Severné Írsko po odchode Británie z EÚ dočasne platili odlišné podmienky obchodovania s EÚ než tie, ktoré by sa týkali zvyšku Spojeného kráľovstva. Tento "záložný plán" pre Írsko však nie je časovo ohraničený a veľká časť britských zákonodarcov ho vníma ako pascu, ktorá ich krajinu navždy zviaže obchodnými pravidlami Únie a znemožní Londýnu uzatvárať samostatné obchodné dohody s partnermi vo svete.

Ak však Británia odíde z EÚ bez dohody 31. októbra, čo Johnson pripúšťa ako realistickú alternatívu, írska poistka do platnosti nevstúpi.