Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Scholz a Netanjahu telefonovali o rukojemníkoch a prímerí v Pásme Gazy

Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Lídri počas telefonátu hovorili aj o ďalších snahách na zlepšenie dodávok humanitárnej pomoci pre ľudí v Pásme Gazy, uviedol Büchner. Viac podrobností nezverejnil.

Berlín 2. mája (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz telefonicky rokoval s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom o snahách zameraných na prepustenie rukojemníkov zadržiavaných palestínskym militantným hnutím Hamas a možnom dosiahnutí prímeria v Pásme Gazy. Oznámil to vo štvrtok hovorca nemeckej vlády Wolfgang Büchner, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Lídri počas telefonátu hovorili aj o ďalších snahách na zlepšenie dodávok humanitárnej pomoci pre ľudí v Pásme Gazy, uviedol Büchner. Viac podrobností nezverejnil.

V rámci mediačných snáh v egyptskej Káhire predložili Hamasu návrh na prímerie výmenou za prepustenie rukojemníkov, ktorých militanti uniesli pri októbrovom útoku na Izrael. Hamas na návrh zatiaľ neodpovedal.

Militanti uniesli v októbri z Izraela asi 250 rukojemníkov. Niektorých už prepustili v novembri v rámci dohodnutej výmeny. V súčasnosti však nie je jasné, koľkí zo zadržiavaných ešte žijú.

Hamas doposiaľ trval na ukončení vojny a stiahnutí izraelských vojakov. To však Izrael odmietol a uviedol, že spustí útok na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy, ak nebude dosiahnutá nijaká dohoda.

Vojna v Pásme Gazy vypukla po útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023, pri ktorom militanti zabili asi 1200 ľudí. Izrael na útok reagoval rozsiahlymi náletmi a neskôr aj pozemnou ofenzívou. Zároveň čelí medzinárodnej kritike za vysoký počet civilných obetí a katastrofálnu humanitárnu situáciu v Gaze. Podľa palestínskych úradov si vojna v Gaze vyžiadala približne 34.600 obetí na životoch.