Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko vyhostilo japonského novinára pre vojenskú špionáž

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rezort si predvolal japonského veľvyslanca, ktorému tlmočil oficiálny diplomatický protest v súvislosti s týmto incidentom.

Rusko 27. januára (TASR) - Rusko vyhostilo japonského novinára pre pokus získať tajné informácie vzťahujúce sa na vojenské zariadenia na ruskom Ďalekom východe. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nemenovaný novinár dostal na odchod z Ruska 72 hodín, pričom krajinu už opustil po tom, ako bol v decembri zatknutý v ďalekovýchodnom prístavnom meste Vladivostok, oznámilo v pondelok ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Rezort si predvolal japonského veľvyslanca, ktorému tlmočil oficiálny diplomatický protest v súvislosti s týmto incidentom.

"Japonský občan bol zadržaný ruskými bezpečnostnými silami 25. decembra vo Vladivostoku," uviedlo ministerstvo, ktoré citovala tlačová agentúra RIA Novosti. Japonec bol v Rusku na novinárske víza.

Oznámenie o vyhostení prichádza dva dni po tom, ako japonská telekomunikačná firma SoftBank Group informovala, že jedného z jej bývalých zamestnancov zatkli pre podozrenie z vyzradenia firemných tajomstiev. Podľa japonského denníka Nikkei mal za peniaze odovzdávať informácie ruskej obchodnej misii v Japonsku.

Vzťahy medzi Japonskom a Ruskom sú vypäté po dlhodobom územnom spore o skupinu ostrovov v Tichom oceáne. Ostrovy, v Rusku známe ako Južné Kurily a v Japonsku ako Severné teritóriá, obsadila sovietska armáda v posledných dňoch druhej svetovej vojny. Spor stále zabraňuje obom krajinám podpísať oficiálnu mierovú dohodu.