Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Ruské dronové útoky spôsobili v Sumskej oblasti výpadky prúdu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho uviedla, že bez prúdu sa v oblasti bezprostredne po útokoch ocitlo 1325 obcí.

Kyjev 6. mája (TASR) - Vyše 400.000 odberateľov energie v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny sa v dôsledku ruských dronových útokov ocitlo v pondelok bez prúdu. Ukrajinské sily predtým informovali, že ich protivzdušná obrana zneškodnila v noci na pondelok nad touto oblasťou 12 z 13 dronov vypustených z Ruska. TASR o tom píše na základe správy agentúry Reuters.

Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho uviedla, že bez prúdu sa v oblasti bezprostredne po útokoch ocitlo 1325 obcí, pričom až do rána pretrvávali výpadky v 91 z nich. Dodávky elektriny obnovili okrem iného už v častiach mesta Sumy, ktoré je metropolou oblasti.

Ukrajinské vzdušné sily ráno informovali, že ich protivzdušná obrana zneškodnila nad Sumskou oblasťou v noci na pondelok 12 z celkových 13 útočných dronov, ktoré vypustilo Rusko. Čo sa stalo s dronom, ktorý nebol zostrelený, nebolo bezprostredne známe.

Rozsiahle ruské dronové útoky sú v ostatnom čase čoraz viac zamerané na ukrajinský energetický systém. Výpadky prúdu, ako aj škody na tepelných a vodných elektrárňach, tak zažívajú mnohé ukrajinské oblasti. Škody v energosektore krajiny spôsobené týmito útokmi už presiahli miliardu dolárov, uviedol v nedeľu ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.