Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Republikáni predstavili návrhy zákonov o pomoci pre Ukrajinu a Izrael

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Znenie štvrtého zákona, ktorý sa zameriava na riešenie ďalších priorít americkej zahraničnej politiky, vydajú neskôr v priebehu dňa.

Washington 17. apríla (TASR) - Snemovňa reprezentantov Kongresu USA bude v sobotu hlasovať o vojenskej pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan. V stredu to oznámil predseda snemovne Mike Johnson. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Johnson už niekoľko týždňov čelí tlaku zo strany Bieleho domu aj viacerých kongresmanov, aby dal o balíku pomoci hlasovať. Senát Kongresu USA ho odobril už vo februári, v Snemovni reprezentantov ho odvtedy blokujú republikáni, ktorí tam majú tesnú väčšinu mandátov.

Republikáni medzičasom v stredu zverejnili znenie troch návrhov zákonov, ktoré predpokladajú pomoc vo výške 60,8 miliardy dolárov pre Ukrajinu, 26,4 miliardy dolárov pre Izrael a 8,1 miliardy pre spojencov USA v Indo-pacifickom regióne vrátane Taiwanu.

Znenie štvrtého zákona, ktorý sa zameriava na riešenie ďalších priorít americkej zahraničnej politiky, vydajú neskôr v priebehu dňa. Toto opatrenie by umožnilo napríklad predaj zmrazených majetkov ruských oligarchov.

"Očakávame, že hlasovanie o konečnom schválení týchto zákonov sa uskutoční v sobotu večer," uviedol Johnson s tým, že zákonodarcom dá 72 hodín na preskúmanie legislatívy.

Johnson ešte v pondelok večer po stretnutí republikánov uviedol, že snemovňa sa bude zaoberať celkovo štyrmi návrhmi zákonov, pričom o každom z týchto opatrení bude hlasovať osobitne. Podľa agentúry AP sa tento balík bude líšiť od toho, ktorý pôvodne schválil Senát, čo znižuje šance na jeho konečné schválenie v Kongrese.