Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pozorovatelia SNŠ a ŠOS označili voľby v Bielorusku za demokratické

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko hovorí s novinármi po jeho hlasovaní v parlamentných voľbách vo volebnej miestnosti v Minsku 17. novembra 2019. V Bielorusku sa v nedeľu ráno začali parlamentné voľby. Volia sa poslanci dolnej komory parlamentu. Foto: TASR

Parlamentné voľby v Bielorusku sa konali v nedeľu, pričom voliči mali možnosť odovzdať svoj hlas aj predčasne - od minulého utorka.

Minsk 18. novembra (TASR) - Misie pozorovateľov Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) a Šanghajskej organizácie spolupráce (ŠOS) považujú parlamentné voľby v Bielorusku za demokratické a transparentné. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra TASS.

Nedostatky, ktoré boli zistené počas parlamentných volieb v Bielorusku, boli izolovanými prípadmi, mali technický charakter a neovplyvnili výsledky hlasovania, uviedol v pondelok na tlačovej konferencii v Minsku vedúci pozorovateľskej misie SNŠ Sergej Lebedev.

Na parlamentných voľbách v Bielorusku bolo akreditovaných viac ako 1000 medzinárodných pozorovateľov.

Niektorí z nich už v nedeľu informovali, že počas hlasovania došlo k mnohým prípadom porušenia zákona o voľbách. Ľudskoprávni aktivisti tiež hlásili, že v niektorých volebných miestnostiach pozorovateľom neumožnili dohľad nad hlasovaním, zakazovali im fotografovať alebo podávať oficiálne námietky. Podľa portálu tut.by pozorovatelia vo vybraných volebných miestnostiach v nedeľu spochybnili aj čestnosť členov volebných komisií pri sčítavaní hlasov.

Lebedev však povedal, že voľby do dolnej komory bieloruského parlamentu sa uskutočnili v súlade s ústavou, boli dobre zorganizované a mali dôstojný priebeh. Ocenil, že sa podarilo odstrániť niektoré nedostatky, ktoré pozorovatelia zaznamenali v minulých voľbách.

Parlamentné voľby v Bielorusku sa konali v nedeľu, pričom voliči mali možnosť odovzdať svoj hlas aj predčasne - od minulého utorka.

Ako informovali agentúry, do parlamentu sa dostali len strany naklonené prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi a žiaden kandidát opozície. V dosluhujúcom parlamente mala opozícia dvoch zástupcov.