Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Popredného člena Ligy Severu vyšetrujú v súvislosti so spreneverou

Matteo Salvini, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Súčasný šéf strany Matteo Salvini trval na tom, že jeho strana je bez peňazí a nemala by platiť za chyby predošlého vedenia.

Rím 10. decembra (TASR) - Prominentného člena talianskej krajne pravicovej strany Liga Severu vedenej Matteom Salvinim začali vyšetrovať v súvislosti so spreneverou verejných zdrojov, ktorej sa strana v minulosti dopustila. S odvolaním sa na utorňajšie správy talianskych médií o tom informovala agentúra DPA.

Taliansky najvyšší súd ešte v auguste nariadil Lige Severu vrátiť dovedna 49 miliónov eur, ktorými sa v rokoch 2008-10 obohatila na úkor štátu. Tie mala získať na základe zákona o kompenzáciách výdavkov politických strán na predvolebnú kampaň v čase, keď bol jej predsedom Umberto Bossi.

Súčasný šéf strany Matteo Salvini trval na tom, že jeho strana je bez peňazí a nemala by platiť za chyby predošlého vedenia. Právni zástupcovia Ligy Severu však napriek tomu s prokuratúrou dospeli k dohode, na základe ktorej má strana sumu splácať každoročne po malých čiastkach.

Príslušné úrady teraz vyšetrujú, čo sa so spreneverenými peniazmi, ktoré sú podľa Salviniho už úplne preč, vlastne stalo. V súvislosti s prípadom začali vyšetrovať - pre podozrenie z prania špinavých peňazí - Bruna Galliho, šéfa rezortu kultúry v regióne Lombardsko, informovala prokuratúra v Janove.

Časť spreneverených verejných prostriedkov mohla byť presmerovaná do pokladníc strany, a to práve cez asociáciu, ktorej šéfoval Galli, napísala v utorok talianska agentúra ANSA odvolávajúca sa na nemenované zdroje oboznámené s vyšetrovaním prípadu.