Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Poľsko ocenilo ukrajinského režiséra Sencova, väzneného v Rusku

Na archívnej snímke z 25. augusta 2015 ukrajinský režisér Oleh Sencov. Foto: TASR/AP

Poľský minister zahraničných vecí Jacek Czaputowicz v utorok vo Varšave oznámil, že v poradí ôsmu cenu Pro Dignitate Humana sa rozhodol udeliť Sencovovi, ktorý vystupuje proti ruskej anexii Krymu.

Varšava 23. októbra (TASR) - V Poľsku udelili v utorok ukrajinskému režisérovi Olehovi Sencovovi, ktorý je väznený v Rusku na základe obvinenia z terorizmu, cenu za ľudskú dôstojnosť. Informovala o tom agentúra AP.

Poľský minister zahraničných vecí Jacek Czaputowicz v utorok vo Varšave oznámil, že v poradí ôsmu cenu Pro Dignitate Humana sa rozhodol udeliť Sencovovi, ktorý vystupuje proti ruskej anexii Krymu v roku 2014. Cenu udeľuje od roku 2011 rezort poľskej diplomacie.

Štyridsaťdvaročný režisér držal 144-dňovú hladovku na protest proti uväzneniu desiatok Ukrajincov v Rusku. Hladovku ukončil, keď mu hrozilo násilné kŕmenie.

Czaputowicz na tlačovej konferencii, na ktorej bol prítomný aj jeho ukrajinský rezortný kolega Pavlo Klimkin, povedal, že Sencov si za svoj postoj zaslúži najvyššie uznanie.

Sencova v roku v 2015 v Rusku odsúdili na 20 rokov väzenia na základe obvinení z plánovania teroristických útokov. Sencov tieto obvinenia odmieta.

Ukrajinský parlament v septembri tohto roka nominoval Sencova na Nobelovu cenu za mier, pripomenul portál ukranews.com.