Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Polícia rozohnala v Biškeku zhromaždenie Atambajevových podporovateľov

Almazbek Atambajev, archívne foto Foto: TASR/AP

Z obce Koj-Taš, v ktorej sa nachádza Atambajevova rezidencia, vyrazilo po štvrtkovom zatknutí exprezidenta približne 2000 jeho podporovateľov.

Biškek 8. augusta (TASR) - Kirgizské bezpečnostné zložky rozohnali vo štvrtok večer zhromaždenie podporovateľov zadržaného kirgizského exprezidenta Almazbeka Atambajeva, ktorí sa začali podľa svedectva korešpondenta agentúry Interfax zhromažďovať na Hlavnom námestí v Biškeku.

"Situácia v meste sa nachádza pod úplnou kontrolou polície. Ministerstvo vnútra uskutočňuje potrebné kroky k identifikácii a následnému zadržaniu organizátorov spomedzi podporovateľov bývalého prezidenta Almazbeka Atambajeva, ktorí sa snažili destabilizovať situáciu v Biškeku,"
uviedlo ministerstvo vo svojom vyhlásení.

Z obce Koj-Taš, v ktorej sa nachádza Atambajevova rezidencia, vyrazilo po štvrtkovom zatknutí exprezidenta približne 2000 jeho podporovateľov.

Časť z nich plánovala ísť pred budovu štátnej komisie pre národnú bezpečnosť, do ktorej bol exprezident odvezený príslušníkmi bezpečnostných zložiek. Druhá skupina sa rozhodla uskutočniť protestnú akciu na Hlavnom námestí v Biškeku.

Na tomto námestí sa následne zhromaždila približne tisícka Atambajevových sympatizantov. Väčšinu z nich tvorili mladí muži z Koj-Tašu. Zhromaždený dav skandoval heslá a pískal. V rovnakom čase sa podľa korešpondenta Interfaxu začala na Starom námestí, ktoré sa nachádza približne 100 až 150 metrov od Hlavného námestia zhromažďovať približne stovka zamestnancov ministerstva vnútra.

Hlavnú kolónu vozidiel s Atambajevovými podporovateľmi však bezpečnostné zložky zablokovali v obci Beš-Kungej, ktorá je ďalšou dedinou za Koj-Tašom, cestou smerom na neďaleký Biškek.

Štvrtkové zrážky medzi bezpečnostnými silami a Atambajevovými stúpencami si počas jeho zatýkania vyžiadali takmer 100 zranených. Jedna osoba zraneniam podľahla.

Bývalý kirgizský prezident Atambajev sa vo štvrtok vzdal príslušníkom bezpečnostných zložiek po tom, ako ho neďaleko kirgizskej metropoly Biškek pred zadržaním bránila veľká skupina prívržencov.

Pri prvom pokuse o Atambajevovo zadržanie, ku ktorému došlo v stredu, utrpelo zranenia 52 ľudí vrátane novinárov. Z miesta zásahu sa ozývala streľba a exprezidentovi stúpenci zajali šiestich príslušníkov špeciálnych síl, ktorých vo štvrtok prepustili.

K stredajšiemu zásahu došlo po tom, ako Atambajeva v júli navštívil doma námestník ministerstva vnútra Mirlan Kanimetov a niekoľko ďalších činiteľov. Exprezident predtým trikrát odmietol reagovať na predvolanie na súd. Podľa kirgizských zákonov osoba, ktorá ignoruje tieto opatrenia, môže byť násilne zadržaná a predvedená na výsluch.

Atambajev čelí obvineniam z korupcie, nezákonného obohacovania sa a zneužitia právomoci verejného činiteľa v rokoch 2011 - 2017, keď bol kirgizskou hlavou štátu.