Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Polícia oslobodila stovky chlapcov, ktorých mučili v islamskej škole

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Hovorkyňa polície v nigérijskom štáte Kaduna povedala, že na telách niektorých zo zachránených boli viditeľné stopy mučenia.

Lagos 27. septembra (TASR) - Polícia v štáte Kaduna v severnej časti Nigérie vo štvrtok oslobodila stovky mužov a chlapcov z budovy údajnej islamskej školy, kde boli vystavení mučeniu. Informovali o tom agentúra AP a stanica BBC.

Polícia pri štvrtkovom zásahu zachránila takmer 500 mužov a chlapcov, uviedla na svojej webovej stránke stanica BBC. Niektorých z nich našla spútaných reťazami. Zajatci boli podľa polície aj inej národnosti ako nigérijskej a niektorí z nich mali len päť rokov.

Hovorkyňa polície v nigérijskom štáte Kaduna povedala, že na telách niektorých zo zachránených boli viditeľné stopy mučenia.

Majiteľ budovy podľa hovorkyne polícii povedal, že deti tam priviedli ich rodičia, aby študovali islam alebo z dôvodu, že mali určité problémy, napríklad boli závislí na drogách. Polícia však tvrdí, že priestory nemali oprávnenie na prevádzku žiadnych nápravných alebo vzdelávacích programov.

Majiteľ zariadenia a šiesti ďalší ľudia, ktorí sú údajne učiteľmi, boli zatknutí. Polícia sa snaží spojiť s rodinami obetí.

Islamské náboženské školy sú v severnej časti Nigérie populárne, uvádza BBC, no v súvislosti s nimi sa vyskytujú obvinenia zo zneužívania a využívania žiakov na žobranie na uliciach.