Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Počet obetí výbuchu ostrovného vulkánu na Novom Zélande sa zvýšil

Policajní potápači sa pripravujú na prehľadávanie vôd v okolí novozélandského ostrova White Island 14. decembra 2019. Skupina ôsmich potápačov pátra po zvyšných dvoch obetí pondelkovej sopečnej erupcie. Sopka White Island sa nachádza zhruba 50 kilometrov od pobrežia novozélandského Severného ostrova a je obľúbeným cieľom turistických výprav. Počas erupcie sa na ostrovnom vulkáne alebo v jeho okolí nachádzalo celkovo 47 návštevníkov; 24 bolo z Austrálie, deviati zo Spojených štátov, piati z Nového Zélandu a štyria z Nemecka. Boli tam aj dvaja Číňania, dvaja Briti a jeden Malajzijčan. Po erupcii sopky úrady zatiaľ potvrdili 17 obetí. FOTO TASR/AP Foto: TASR

V nemocniciach na Novom Zélande a v Austrálii zostáva hospitalizovaných 26 zranených.

Wellington 15. decembra (TASR) - Nový Zéland si v pondelok uctí minútou ticha pamiatku obetí erupcie ostrovnom vulkáne White Island z minulého pondelka. S návrhom, aby sa tak stalo, prišla novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP, ktorá dodala, že počet obetí erupcie sopky medzičasom stúpol na 18 po tom, ako svojim zraneniam v nedeľu podľahla hospitalizovaná žena.

Počas erupcie sa na ostrovnom vulkáne alebo v jeho okolí nachádzalo celkovo 47 návštevníkov; 24 bolo z Austrálie, deviati zo Spojených štátov, piati z Nového Zélandu a štyria z Nemecka. Boli tam aj dvaja Číňania, dvaja Briti a jeden Malajzijčan.

V nemocniciach na Novom Zélande a v Austrálii zostáva hospitalizovaných 26 zranených, uviedla v nedeľu AFP s tým, že podľa lekárov je stav viacerých z nich kritický.

Novozélandskí policajti a vojaci doteraz našli a z ostrova odviezli šesť tiel. V nedeľu tam neúspešne pátrali po dvoch ďalších telách. Napriek neúspechu sú záchranári odhodlaní pokračovať v pátraní.

Miestni vulkanológovia, ktorí sopku monitorujú, informovali, že jej aktivita je síce nižšia ako 9. decembra, ale riziko erupcie zostáva naďalej vysoké, čo komplikuje aj pátranie po telách obetí.

Jeden z vedcov, Geoff Kilgour, spresnil, že pozorovaním zo vzduchu sa zistilo, že "aktívny kráter emituje sopečný plyn vysokou rýchlosťou a s veľmi vysokou teplotou" - nad 200 stupňov Celzia.

Ako uviedla AFP, táto katastrofa s obeťami na životoch vyvolala otázky, prečo vôbec návštevy turistov na sopke - známej aj pod maorijským názvom Whakaari - boli povolené, keď odborníci nedávno zvýšili úroveň hrozby erupcie.