Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na Novom Zélande sa začala misia na prevoz tiel mŕtvych turistov

Erupcia sopky na ostrove White Island na Novom Zélande. Foto z archívu. Foto: TASR

Novozélandské úrady čelili tlaku zo strany rodín obetí, aby boli telá z ostrova White Island prevezené čo najskôr.

Wellington 12. decembra (TASR) - Novozélandskí vojaci a policajti začali vo štvrtok riskantnú operáciu s cieľom vyhľadať a previezť na pevninu telá najmenej ôsmich ľudí, ktorí zahynuli v pondelok pri erupcii sopky na ostrove White Island. Informovala o tom televízia Sky.

Novozélandské úrady čelili tlaku zo strany rodín obetí, ako aj miestnych obyvateľov, ktorí sa domáhali, aby boli telá z ostrova White Island prevezené čo najskôr.

Napriek varovaniam vulkanológov, že možnosť ďalšej silnej erupcie nasledujúcich 24 hodín stúpla na 50-60 percent, polícia schválila plán ísť na White Island v piatok ráno (miestneho času) a vyzdvihnúť tam telá.

Úrady sú podľa tlačovej agentúry AFP presvedčené, že poznajú lokalizáciu niektorých ľudských pozostatkov, a to vďaka preletom dronov a pilotom vrtuľníkov, ktorí sa dostali na ostrov hneď po výbuchu.

Sopka White Island sa nachádza zhruba 50 kilometrov od pobrežia novozélandského Severného ostrova a je obľúbeným cieľom turistických výprav.

Počas erupcie sa na ostrovnom vulkáne alebo v jeho okolí nachádzalo celkovo 47 návštevníkov; 24 bolo z Austrálie, deviati zo Spojených štátov, piati z Nového Zélandu a štyria z Nemecka. Boli tam aj dvaja Číňania, dvaja Briti a jeden Malajzijčan.