Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

INTERAKTÍVNA MAPA: Británia odporučila občanom obmedziť cestu do Číny

Zamestnanci balia ochranné rúška v továrni v meste Nan-tchung na východe Číny 27. januára 2020. Foto: TASR/AP

V celej Číne evidujú doteraz viac ako 4000 prípadov, keď sa potvrdila nákaza novým koronavírusom.

Londýn 28. januára (TASR) - Britské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo v utorok občanov Spojeného kráľovstva, aby do pevninskej Číny "cestovali len v nevyhnutných prípadoch". Informovala o tom televízia Sky News.

Odporúčanie britského ministerstva prišlo po tom, čo sa v Číne začal koncom minulého roka šíriť nový koronavírus a na ochorenie, ktoré spôsobuje, už zomrelo viac ako 100 ľudí. Netýka sa však Hongkongu a Macaa.

Zdroj z rezortu diplomacie pre Sky News tiež uviedol, že vo štvrtok by malo z Číny evakuovať lietadlo Britov, ktorí o to majú záujem. Na podrobnostiach evakuácie sa ešte pracuje.

Čínske úrady 31. decembra 2019 informovali Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) o výskyte predtým neznámeho zápalu pľúc v meste Wu-chan. Čínski odborníci 7. januára identifikovali ako príčinu choroby nový koronavírus 2019-nCoV.

Podľa najnovších údajov sa vírusom nakazilo vyše 4500 pacientov a potvrdených úmrtí na chorobu bolo v Číne 106. Prípady nákazy koronavírusom zaznamenali aj v Austrálii, vo Francúzsku, v Nemecku, Japonsku, Malajzii, Nepále, Singapure, Južnej Kórei, Thajsku, Vietname a v Spojených štátoch.

WHO vyhlásila epidémiu koronavírusu za "stav núdze pre verejné zdravie v jednotlivých krajinách", ale odmietla ju vyhlásiť za "celosvetový stav núdze".

EÚ zabezpečí lietadlá na prepravu Európanov z Číny



Európska komisia v utorok večer oznámila, že v dôsledku rozšírenia nového typu koronavírusu zo strednej Číny bol aktivovaný mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany (rescEU). Stalo sa tak na základe žiadosti Francúzska o pomoc pri poskytovaní konzulárnej podpory občanom členských krajín EÚ v okolí čínskeho mesta Wu-chan, považovaného za epicentrum šírenia nákazy.

EK v tejto súvislosti uviedla, že občania krajín EÚ budú z mesta Wu-chan prepravení tento týždeň na palube dvoch francúzskych lietadiel. Prvé by malo priviezť približne 250 francúzskych občanov, do druhého lietadla by sa malo dostať viac ako 100 občanov EÚ z iných krajín.

EÚ bude spolufinancovať náklady na obe lietadlá. Odlet prvého je naplánovaný už na stredu ráno, druhé by malo odletieť koncom týždňa. Občania členských krajín EÚ, ktorí sú prítomní v najviac postihnutom čínskom regióne a chcú sa vrátiť domov, môžu o túto možnosť požiadať bez ohľadu na svoju štátnu príslušnosť.

EK upozornila, že v prvej fáze budú môcť cestovať iba zdraví občania bez symptómov ochorenia. ERCC je v neustálom kontakte s vládami členských štátov EÚ s cieľom koordinovať prepravu ich občanov z Číny a následne aj možné karanténne obdobia.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič zdôraznil, že Koordinačné centrum EÚ pre reakcie na núdzové situácie (ERCC) pracuje nepretržite a je v neustálom kontakte s členskými štátmi, delegáciami EÚ v regióne a tiež s čínskym veľvyslanectvom v Bruseli. "Ďalšiu podporu EÚ možno zmobilizovať na požiadanie," povedal Lenarčič.

Podľa eurokomisárky pre zdravie a potravinovú bezpečnosť Stelly Kyriakidisovej je Únia v prípade potreby pripravená podporovať členské štáty a zabezpečiť koordinovanú reakciu tak mimo hraníc Únie, ako aj v rámci EÚ. Dodala, že s Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb pozorne sleduje vývoj situácie a je v úzkom kontakte s členskými štátmi.

Spravodajca TASR Jaromír Novak

Sedem Maďarov požiadalo o evakuovanie z Číny



Maďarský rezort diplomacie eviduje žiadosť siedmich Maďarov o evakuáciu z Číny, informoval v utorok v Budapešti minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Podľa internetovej stránky týždenníka Heti Világgazdaság (HVG) šéf rezortu zdôraznil, že zatiaľ nemá informácie, že by boli koronavírusom infikovaní nejakí občania Maďarska, či už doma, alebo v zahraničí.

V nákazou postihnutej oblasti je podľa informácií ministerstva celkom osem občanov Maďarska, pričom sedem požiadalo maďarské úrady o evakuáciu z tejto ázijskej krajiny. Šiesti sú v uzatvorenom meste Wu-chan a dvaja v inej časti stredočínskej provincie Chu-pej.

Szijjártó poznamenal, že Maďarsko už rokovalo o leteckej evakuácii s Nemeckom, Portugalskom a Francúzskom, pričom Francúzi už ústne pomoc prisľúbili. Francúzske lietadlo však zatiaľ nedostalo povolenie na vzlet a pristátie v uzavretej zóne.

"Len čo Číňania dajú potrebné povolenie, Francúzi poletia a pri prvej možnej príležitosti našich občanov evakuujeme," dodal minister.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach

Muž hospitalizovaný v ČR koronavírus nemá



Podozrenie na koronavírus u pacienta hospitalizovaného v nemocnici v Uherskom Hradišti sa nepotvrdilo. Podľa spravodajskej televízie ČT24 to v utorok potvrdila hygienická stanica Zlínskeho kraja.

Pacienta s podozrením na koronavírus pôvodne prijala nemocnica v Kroměříži. Nedávno sa vrátil z Činy.

Zdravotníci muža transportovali z Kroměříža na špecializované oddelenie do nemocnice v Uherskom Hradišti. Odbery potom odoslali do laboratória.

EÚ chce spoluprácu na monitorovaní koronavírusu



Európska únia aktivovala vnútorný systém rýchleho varovania, ktorý má slúžiť na výmenu informácií v rámci monitorovania šírenia smrteľného koronavírusu, ktorý sa už objavil aj v Európe - vo Francúzsku a v Nemecku. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Komisári EÚ sa tejto otázke majú venovať v stredu, uviedla hovorkyňa Európskej komisie (EK) Dana Spinantová. Dodala, že s členskými štátmi takisto komunikuje Koordinačné centrum EÚ pre reakcie na núdzové situácie (ERCC).

Cieľom EK je koordinovaný postup všetkých členských krajín EÚ pri kontrole ľudí vracajúcich sa z Číny. EK preto požiadala o kontinuálne a detailné informácie, oznámili v Bruseli po utorňajšom zasadnutí Výboru EÚ pre zdravotnú bezpečnosť (HSC).

Zasadnutie HSC prebehlo podľa slov hovorkyne EK už tretíkrát. V centre diskusií boli ochranné opatrenia v jednotlivých krajinách EÚ, informácie o obyvateľstve, cestovné upozornenia a ďalšia koordinácia. Naplánované sú aj ďalšie zasadnutia spomínaného výboru.

Podľa najnovších údajov sa vírusom nakazilo vyše 4600 pacientov a potvrdených úmrtí na chorobu je v Číne 106. Väčšinu z nich tvorili starší pacienti, ktorí už trpeli aj inými ochoreniami.

Prípady nákazy koronavírusom zaznamenali aj v Austrálii, vo Francúzsku, v Nemecku, Japonsku, Malajzii, Nepále, Singapure, Južnej Kórei, Thajsku, Vietname a v Spojených štátoch.

Prezident Si Ťin-pching: Čína vedie vážny boj proti diabolským koronavírusom



Čínsky prezident Si Ťin-pching v utorok vyhlásil, že jeho krajina vedie vážny boj proti epidémii "diabolských" koronavírusov, a prisľúbil transparentnosť v úsilí vlády zastaviť šírenie ochorenia.

"Táto epidémia je diabol a nemôžeme dovoliť, aby sa tento diabol utajoval," povedal Si na stretnutí so šéfom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), etiópskym politikom a vedcom Tedrosom Adhanomom. Prezidentove slová citovali čínske štátne médiá a tlačová agentúra AFP.

"Čínska vláda vždy zaujala otvorený, transparentný a zodpovedný prístup k včasnému zverejňovaniu informácií o epidémii a ich poskytovaniu domácemu obyvateľstvu i cudzím krajinám," doplnil čínsky líder.

Predstavitelia v epicentre nákazy a s ňou spojenej zdravotníckej krízy v Číne sa dostali pod paľbu kritiky za neschopnosť riešiť situáciu, pretože verejnosť nahnevalo, ako epidémiu zle zvládajú.

Viacero vysokopostavených Číňanov sa stalo na internete terčom posmechu za chyby v riešení krízy, napríklad aj Wang Siao-tung, guvernér stredočínskej provincie Chu-pej, kde smrtiaci vírus prvýkrát zistili.

Posmech, ktorý v súčasnosti vidno na sociálnych sieťach, je vzácnym prípadom, čo hnev verejnosti zvíťazil aj nad armádu cenzorov. V Číne je totiž kritika vládnych predstaviteľov zvyčajne vymazávaná.



Novému koronavírusu v Číne podľahlo už 106 ľudí




Nový koronavírus si v Číne vyžiadal už 106 obetí na životoch. Informovali v utorok tamojšie úrady s tým, že potvrdených bolo približne 1300 nových prípadov nakazenia.

Táto nová bilancia vyplynula z aktualizovaných údajov, ktoré v utorok zverejnila zdravotná komisia v stredočínskej provincii Chu-pej, kde sa nachádza epicentrum epidémie. Bilancia obetí stúpla po tom, ako komisia nahlásila ďalších 24 úmrtí spôsobených vírusom a 1291 nových prípadov nakazenia.



V celej Číne evidujú doteraz viac ako 4000 prípadov, keď sa potvrdila nákaza novým koronavírusom, informovala v utorok agentúra AFP.

V Maďarsku sa zatiaľ nevyskytol koronavírus, ale nemocnice sú pripravené


Všetky maďarské nemocnice sú pripravené na prípad prijatia pacienta infikovaného novým koronavírusom, vyhlásil v utorok v Budapešti minister pre ľudské zdroje Miklós Kásler.

Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV šéf zmieneného rezortu pripomenul, že zatiaľ v Maďarsku evidujú iba dve podozrenia na nákazu, avšak ani jedno sa nepotvrdilo.

Podľa Káslerových slov infekcia koronavírusom sa v Európe objavila iba ojedinele. Nie je však možné vylúčiť jej zavlečenie do Maďarska.

Na tlačovej konferencii zaznelo, že na rýchlu identifikáciu vírusu sú pripravení pracovníci Národného zdravotného centra (NNK) i oblastných orgánov.

Spravodajský server Index.hu uviedol, že na budapeštianskej Semmelweisovej univerzite študuje takmer 400 ázijských študentov, z nich 52 je z Číny. Univerzita vyhodnocuje riziko ich nákazy na základe dotazníka, ktorý musia vyplniť.

Z hotela preventívne previezli do nemocnice šesť cudzincov s horúčkou


Pražskí záchranári previezli v utorok dopoludnia z hotela vo štvrti Nusle do nemocnice skupinu cudzincov, ktorí mali horúčku a nedávno sa stretli s človekom z oblasti zasiahnutej koronavírusom. Ide len o preventívne opatrenie, nákaza šíriaca sa z Číny nie je u nich potvrdená. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Podľa ich hovorkyne Jany Poštovej záchranári len postupujú podľa vopred pripraveného plánu, dohodnutého s hygienickou stanicou. Pri pacientoch, ktorí majú teplotu a ďalšie príznaky ochorenia a posledných 14 dní boli v kontakte s niekým z ohrozených krajín, používajú zdravotníci špeciálne odevy a sanitku. Ňou odvezú ľudí do pražskej Nemocnice na Bulovke.

Záchranári konkrétne zasahovali u šiestich dospelých s teplotou a príznakmi podobnými chrípke s pozitívnou cestovateľskou anamnézou, dodala Poštová.

Novým vírusom sa nakazil vodič autobusu vezúceho čínskych turistov


Japonsko v utorok oznámilo, že novým koronavírusom šíriacim sa z Číny sa nakazil aj muž, ktorý nevycestoval do mesta Wu-chan - epicentra nákazy -, ale nakazil sa priamo v Japonsku. Informoval o tom japonský minister zdravotníctva Kacunobu Kató, píše agentúra Reuters.

Infikovaný muž je vodič autobusu vo veku okolo 60 rokov, ktorý žije v meste Nara. Podľa agentúry AFP sa muž zrejme nakazil po tom, ako v januári viezol dve skupiny turistov z mesta Wu-chan. Muža so symptómami chrípky hospitalizovali v sobotu, uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Počet ľudí nakazených novým koronavírusom sa tak v Japonsku zvýšil na šesť, pripomenula agentúra DPA.

Japonsko v utorok začne aj s evakuáciou svojich občanov zo stredočínskeho mesta Wu-chan. Prvý charterový let je naplánovaný na utorňajšiu noc miestneho času, uviedla vláda. Podľa ministra zahraničných vecí Tošimicua Motegiho môže lietadlo vziať na palubu 200 pasažierov, avšak späť do Japonska sa chce vrátiť približne 650 ľudí. Ďalšie lety sú naplánované na stredu.

V lietadlách sa budú nachádzať aj lekár a dve zdravotné sestry, ktoré budú kontrolovať zdravotný stav prichádzajúcich osôb. Ľudia s príznakmi, akými sú napríklad horúčka, budú odvezení do nemocnice.

Hongkong zrušil vlaky a trajekty do Číny; v Moskve sú osobitné kontroly hotelov


Hongkong zrušil vlakové spoje a trajekty premávajúce v smeroch do pevninskej Číny a z nej. Snaží sa tak zabrániť šíreniu smrtiaceho koronavírusu, ktorý sa objavil v stredočínskom meste Wu-chan a odtiaľ sa dostal do viacerých krajín sveta. Informovala o tom agentúra DPA.

Nové opatrenia proti epidémii ohlásila v utorok na tlačovej konferencii správkyňa Hongkongu Carrie Lamová s chirurgickým rúškom na tvári.

Zákazníici dostávajú zadarmo ochranné rúška na tvár v obchode s rozličným tovarom v Hongkongu 28. januára 2020. Hongkong zrušil vlakové spoje a trajekty premávajúce v smeroch do pevninskej Číny a z nej.
Foto: TASR/AP


Medzi opatreniami je aj obmedzenie letov a ďalších foriem individuálnej dopravy.

Moskovský starosta Sergej Sobianin v utorok na svojom blogu napísal, že hotely a turisticky zaujímavé miesta v Moskve sú mimoriadne kontrolované práve z dôvodu epidémie koronavírusu.

"Hotely a turistické lokality podliehajú osobitnej kontrole. Ak sa niekde objavia znepokojujúce príznaky, budú tam okamžite vyslané zdravotnícke tímy a každého prehliadnu," uviedol Sobianin, ktorého citovala ruská štátna tlačová agentúra TASS.

Ďalšie dva prípady podozrenia na nákazu novým vírusom sa nepotvrdili


Oba ďalšie prípady podozrenia na nakazenie novým typom vírusu, ktoré hlásili z Viedne, sa ukázali ako "negatívne". Uviedla to v utorok tlačová agentúra APA.

Podľa vyjadrenia Viedenského združenia liečebných ústavov (KAV), na ktoré sa agentúra odvoláva, lekári nepotvrdili nákazu ani v jednom z týchto prípadov. V rakúskej metropole v súčasnosti neevidujú žiadnu ďalšiu osobu, ktorá by mohla byť novým vírusom infikovaná.

Bližšie neidentifikovaní pacienti - žena a muž - prišli nezávisle od seba do nemocnice s príznakmi ochorenia podobného chrípke po tom, ako pricestovali z Číny, odkiaľ sa v poslednom čase šíri koronavírus označovaný ako 2019-nCoV.

Oboch presunuli na oddelenie viedenskej Nemocnice cisára Františka Jozefa, ktoré sa špecializuje na diagnostikovanie a liečbu podobných vírusových ochorení. Lekári nakoniec oznámili, že podozrenie na nakazenie 2019-nCoV sa nepotvrdilo.

Ešte v nedeľu denník Kurier informoval o vyvrátení podozrenia na prvý prípad nakazenia týmto vírusom v Rakúsku. Pacientkou bola čínska letuška, hospitalizovaná s príznakmi chrípkového ochorenia takisto vo viedenskej Nemocnici cisára Františka Jozefa. Hospitalizovaná pacientka strávila niekoľko dní v oblasti stredočínskeho mesta Wu-chan, ktoré je epicentrom epidémie nového koronavírusu.

Úrady v Thajsku hlásia 14 osôb nakazených koronavírusom


V Thajsku potvrdili šesť nových prípadov nakazenia novým koronavírusom, čím sa ich celkový počet v krajine zvýšil na 14. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na thajské ministerstvo zdravotníctva.

Vo všetkých šiestich prípadoch ide o čínskych turistov z provincie Chu-pej, ktorí prišli do Thajska pred niekoľkými dňami. Sú z mesta Wu-chan, považovaného za epicentrum šírenia vírusu. Ide o dve ženy a štyroch mužov vo veku 6-60 rokov. Päť zo šiestich nových prípadov sú členovia rodiny. Hospitalizovali ich v nemocnici v provincii Nontchaburí.

Škôlkári, z ktorých jedno dieťa má na tvári ochranné rúško, spievajú národnú hymnu v Bangkoku 28. januára 2020. V Thajsku potvrdili šesť nových prípadov nakazenia novým koronavírusom, čím sa ich celkový počet v krajine zvýšil na 14.
Foto: TASR/AP


U mladej Číňanky na návšteve v okrese Opava sa koronavírus nepotvrdil


Testy na prítomnosť koronavírusu u neplnoletej Číňanky, ktorú s príznakmi ochorenia hospitalizovali na infekčnom oddelení Sliezskej nemocnice v Opave, majú negatívny výsledok. Dievča letecky pricestovalo pred 12 dňami z Číny a malo vysoké teploty. Informácie priniesol v utorok spravodajský server Novinky.cz.

Okres Opava sa nachádza v Moravskosliezskom kraji, na severovýchode Česka.

Negatívny výsledok potvrdil hovorca nemocnice Jiří Krušina. "U mladej neplnoletej pacientky, ktorá žije v Číne a v týchto dňoch je na návšteve u babičky v okrese Opava, nebol koronavírus potvrdený," povedal hovorca. Dodal, že nemocnica oceňuje reakciu starej mamy.

Tá v nedeľu večer kontaktovala primára infekčného oddelenia Petra Kümpela, telefonicky mu opísala situáciu a dostala od neho odporúčanie, aby sa obe zdržiavali doma v karanténe. Primár "všetko navyše konzultoval s krajským hygienikom, epidemiológom a Prahou, keď spoločne rozhodli o domácej karanténe", spresnil Krušina postup.

Vzorky krvi a stery odobrali dievčaťu zdravotníci infekčného oddelenia v Opave v pondelok ráno za prísnych podmienok a odoslali ich do referenčného laboratória v Prahe. Podľa hovorcu Krušinu žena postupovala správne, že vnučkin stav konzultovala s primárom telefonicky a neodviedla ju na pohotovosť alebo do čakárne plnej ľudí.

Dievča nežije v stredočínskom meste Wu-chan, pôvodnom zdroji nákazy, ale v oblasti metropoly Peking a aj napriek tomu bola u nej pravdepodobnosť infekcie koronavírusom vyššia.

Čína sa sťažuje na dánsky denník za zverejnenie zástavy s koronavírusom


Čínske veľvyslanectvo v Dánsku požaduje ospravedlnenie od dánskeho denníka Jyllands-Posten, ktorý v pondelok uverejnil grafiku čínskej zástavy so symbolom koronavírusu namiesto zoskupenia piatich žltých hviezd na červenom pozadí. Informujú o tom noviny The Straits Times.

"Je to urážka Číny zraňujúca city čínskeho ľudu. Tento krok bez akejkoľvek sympatie a empatie dosiahol dno civilizovanej spoločnosti a prekročil etické hranice slobody prejavu. Vyjadrujeme silné rozhorčenie a požadujeme, aby si Jyllands-Posten a (karikaturista) Niels Bo Bojesen priznali vinu a verejne sa ospravedlnili," uvádza sa v utorkovom vyhlásení čínskej ambasády v Kodani.

Jyllands-Posten spôsobil rozruch už aj v minulosti - v roku 2005 uverejnil niekoľko kreslených vtipov zosmiešňujúcich proroka Mohameda, čo vyvolalo v moslimskom svete protesty, ktoré si vyžiadali najmenej 50 mŕtvych. Vtedajší dánsky premiér Anders Fogh Rasmussen situáciu označil za najhoršiu krízu Dánska od druhej svetovej vojny.

Čína v obave z koronavírusu odložila začiatok jarného semestra


Čína v utorok odložila začiatok jarného semestra. Odklad sa týka škôl a univerzít v celej krajine a súvisí s obavami z prepuknutia vírusovej epidémie. Informovala o tom agentúra AFP.

Študenti sú v súčasnosti na prázdninách pri príležitosti osláv nového lunárneho roku. Ministerstvo školstva zatiaľ neuviedlo dátum začiatku vyučovania.

Podľa najnovšej bilancie si nový koronavírus v Číne vyžiadal už 106 obetí na životoch a potvrdených bolo približne 1300 nových prípadov nakazenia. V celej Číne evidujú doteraz viac ako 4000 prípadov, keď sa potvrdila nákaza ľudí novým koronavírusom, informovala v utorok agentúra AFP.

Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. Jeho inkubačná doba je v priemere desať dní; najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní.

Prípady ochorení spôsobených novým koronavírusom hlásili tiež v Thajsku, Japonsku, Južnej Kórei, na Taiwane, v Singapure, Vietname, Nepále, Austrálii i v USA. Tri prípady nákazy — prvé v Európe — potvrdili v piatok aj vo Francúzsku. V sobotu prvého pacienta potvrdili aj v Kanade a v pondelok aj v Nemecku.

Muž v Nemecku sa nakazil koronavírusom od návštevníčky z Číny



Prvý potvrdený prípad nákazy novým koronavírusom zaznamenali v Nemecku u muža, ktorý sa nakazil po tom, ako do jeho firmy Webasto v okrese Starnberg v Hornom Bavorsku prišla na školenie žena z Číny. Informovala o tom v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na zdravotnícke orgány.

Bavorské ministerstvo zdravotníctva ešte v pondelok potvrdilo, že u muža žijúceho v meste Starnberg, ktoré leží 30 kilometrov juhozápadne od Mníchova, bol potvrdený nový koronavírus, napísala agentúra Reuters. Pacient je hospitalizovaný v mníchovskej klinike Schwabing. Ako uviedlo tamojšie ministerstvo na svojej internetovej stránke, pacient je v "dobrom stave", je v izolácii a pod lekárskym dohľadom.

"Ide o 33-ročného muža, pracovníka firmy z okresu Starnberg, ktorý sa uplynulý utorok zúčastnil v tomto okrese na školení. Číňanka nepochádza z oblasti Wu-chanu, ale zo Šanghaja. Avšak niekoľko dní pred cestou do Nemecka ju navštívili rodičia, ktorí pochádzajú z tohto regiónu. Po skončení školenia, ktoré sa konalo vo firme, odcestovala žena naspäť do Číny. Pri spiatočnej ceste pocítila bolesti. Teraz je v opatere čínskych lekárov," spresnil prezident bavorského úradu pre zdravotníctvo Andreas Zapf s tým, že ďalšie prípady podozrenia na toto ochorenie zatiaľ neevidujú.

"Vyšetrovanie osôb, ktoré boli v kontakte s nakazeným, predovšetkým z prostredia rodiny a z prostredia spolupracovníkov firmy, ktorí už boli informovaní, ide na plné obrátky. Z ďalších opatrení – ešte dnes zriadime horúcu linku, na ktorú sa budú môcť obrátiť znepokojení občania s otázkami. S ústredím posudzujeme ďalšie opatrenia, ako napríklad meranie teploty na letiskách, ale ešte nepadlo konečné riešenie," povedala bavorská ministerka zdravotníctva Melania Humlová.

Jej rezort predtým oznámil, že osoby, ktoré boli s nakazeným v kontakte, boli detailne informované o možných symptómoch, hygienických opatreniach a spôsoboch prenosu.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn povedal, že síce nie je prekvapený, že vírus sa dostal do Nemecka, ale prípad v Bavorsku podľa neho ukázal dobrú pripravenosť tamojších orgánov, ktoré robia všetko pre to, aby jeho šíreniu zabránili.

"Riziko pre zdravie ľudí v Nemecku v dôsledku nového respiračného ochorenia z Číny zostáva naďalej malé," povedal Spahn citujúc vyjadrenia odborníkov z berlínskeho Inštitútu Roberta Kocha.

Čína vyzvala svojich občanov, aby pre koronavírus odložili cesty do zahraničia


Čína v utorok vyzvala svojich občanov, aby odložili cesty do zahraničia, ak nie sú nevyhnutné.

Toto odporúčanie bolo vydané "s cieľom chrániť zdravie a bezpečnosť Číňanov a cudzincov," uvádza sa vo vyhlásení čínskeho imigračného úradu.

Zákazník má na tvári ochranné rúško počas nákupu v potravinách v Pekingu 28. januára 2020.
Foto: TASR/AP


Ako informovala agentúra AFP, v texte vyhlásenia sa píše, že obmedzenie cezhraničného pohybu ľudí pomáha predchádzať výskytu nákazy a mať pod kontrolou jej ohniská.

Vyhlásenie bolo vydané v čase, keď Čína vyvíja veľké úsilie, aby zastavila šírenie koronavírusu, ktorému už v tejto krajine podľahlo vyše 100 ľudí.

Ako poznamenala agentúra AFP, v roku 2018 podnikli Číňania takmer 150 miliónov ciest do zahraničia. Existujú preto obavy, že výrazné zníženie počtu ciest do zahraničia z Číny by mohlo vážne zasiahnuť medzinárodný cestovný ruch.

Severná Kórea prijíma "núdzové opatrenia" pred šírením koronavírusu



Severná Kórea v utorok oznámila, že prijíma "núdzové opatrenia" pred šírením nového vírusu zo susednej Číny.

Podľa denníka Rodong sinmun Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) posilňuje karanténne opatrenia na letiskách, v prístavoch a pohraničných oblastiach a zavádza lekárske kontroly osôb vracajúcich sa zo zahraničia.

Severokórejský denník uviedol, že zdravotnícke úrady vypracovali odporúčania týkajúce sa hygieny a distribuovali ich do zdravotníckych zariadení.