Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Netanjahu odmietol žalobu a zaútočil na politických protivníkov

Na archívnej snímke Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

To, čo sa tu deje, je pokus zvrhnúť premiéra. Cieľom vyšetrovania bolo vyhnať pravicu z vlády. Budem podľa litery zákona viesť túto krajinu aj naďalej. Nedovolím, aby lož zvíťazila, uviedol Netanjahu.

Jeruzalem 21. novembra (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorého vo štvrtok obžalovali z korupcie, všetky obvinenia odmietol a vyhlásil, že bude aj naďalej stáť na čele Izraela. Informovala o tom agentúra AFP.

Dvojnásobný predseda izraelskej vlády v približne 15-minútovom prejave povedal, že všetky obvinenia z korupcie a porušenia dôvery, ktoré boli proti nemu v troch rôznych kauzách vznesené, sú vykonštruované a politicky motivované.

"To, čo sa tu deje, je pokus zvrhnúť premiéra. Cieľom vyšetrovania bolo vyhnať pravicu z vlády. Budem podľa litery zákona viesť túto krajinu aj naďalej. Nedovolím, aby lož zvíťazila," uviedol Netanjahu, ktorý zároveň zaútočil na svojich politických protivníkov a štátne inštitúcie, pričom políciu a súdnictvo obvinil zo zaujatosti.

Netanjahu čelí žalobe v troch od seba nezávislých prípadoch známych ako Kauza 1000, 2000 a 4000, ale vyšetrovaný je aj v prípade známom ako Kauza 3000.

Ako najzávažnejšia sa podľa agentúry DPA javí Kauza 4000, v ktorej je izraelský premiér podozrivý, že výmenou za protislužby podporoval regulačné opatrenia výhodné pre telekomunikačný gigant Bezeq, prijímal dary od bohatých podnikateľov a nezákonnými prostriedkami sa snažil o zlepšenie svojho imidžu v izraelskej tlači.

V Kauze 2000 čelí Netanjahu podozreniu, že uzavrel dohodu s Arnonom Mozesom, vydavateľom denníka Jediot achronot, podľa ktorej sa mal pričiniť o "pribrzdenie" rastu konkurenčného denníka Jisrael ha-jom. Podľa polície mnohé nasvedčuje tomu, že Mozes ponúkol Netanjahuovi za poskytnutú pomoc finančnú odmenu.

V kauze 1000 je Netanjahu podozrivý, že prijímal dary od zámožných podnikateľov výmenou za služby v obchodnej aj súkromnej sfére.