Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nemecký prezident Steinmeier žiada opatrenia proti antisemitizmu

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier kladie veniec k múru smrti pri príležitosti 75. výročia oslobodenia bývalého koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau pri poľskom Osvienčime 27. januára 2020. Dvadsiateho siedmeho januára si svet pripomína Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. V tento deň v roku 1945 vojaci sovietskej Červenej armády oslobodili z najväčšieho nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau približne 7500 väzňov, ktorí prežili. Foto: TASR/AP

Slávnostná ceremónia v Auschwitz-Birkenau sa začala o 15.30 h.

Auschwitz 27. januára (TASR) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v pondelok vyhlásil, že vraždy spáchané nacistami v bývalom koncentračnom tábore Auschwitz zaväzujú Nemcov k tomu, aby bojovali proti všetkým podobám antisemitizmu. Informovala o tom agentúra DPA.

Steinmeier sa v pondelok zúčastnil na spomienkovej ceremónii v bývalom nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau pri príležitosti 75. výročia jeho oslobodenia.

"Auschwitz je súčtom nacionalistického myslenia, rasovej nenávisti a národného šialenstva," povedal Steinmeier, ktorého vyjadrenia na svojej webovej stránke sprostredkoval týždenník Spiegel. V komplexe niekdajšieho vyhladzovacieho tábora podľa neho dopadá na Nemcov "bremeno histórie".

Slávnostná ceremónia v Auschwitz-Birkenau sa začala o 15.30 h. Zúčastňujú sa na nej členovia kráľovských rodín, prezidenti a premiéri z takmer 60 krajín

Ešte pred začiatkom ceremónie viac než 200 ľudí, ktorí prežili holokaust, položilo vence k múru smrti, kde nacisti počas existencie tábora zastrelili tisíce väzňov.

Nacisti počas druhej svetovej vojny v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau zabili viac ako milión židov a sovietskych vojnových zajatcov, ako aj predstaviteľov poľskej inteligencie a príslušníkov rôznych národností vrátane asi 15.000 sovietskych občanov.

Tábor Auschwitz-Birkenau bol oslobodený 27. januára 1945 Červenou armádou.