Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu zákona o klíme

Dolná komora nemeckého parlamentu - Bundestag. Foto: TASR/AP

Kritici zmien poukazujú na to, že zo zákona bude vyňatá napríklad špecifická zodpovednosť jednotlivých ministerstiev.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 26. apríla (TASR) - Dolná komora nemeckého parlamentu - Bundestag - prijala v piatok kontroverznú reformu zákona o ochrane klímy, ktorou sa výrazne mení implementácia cieľov na zníženie emisií skleníkových plynov. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

Navrhované zmeny sú značne kontroverzné a niektoré skupiny environmentálnych aktivistov sa voči nim postavili na odpor. Nesúhlasia s nimi ani opoziční kresťanskí demokrati (CDU) a ich bavorská sesterská strana Kresťanská sociálna únia (CSU).

Reformy presadzovala predovšetkým liberálna Slobodná demokratická strana (FDP), najmenší člen trojkoalície kancelára Olafa Scholza, ktorej súčasťou sú sociálni demokrati a Zelení.

Súčasný nemecký klimatický zákon stanovuje ciele zníženia emisií CO2 podľa sektorov, ako je bývanie alebo doprava. Podľa navrhovaných reforiem sa však už nebudú spätne monitorovať jednotlivé sektory, ciele budú namiesto toho orientované do budúcnosti, majú byť viacročné a zahŕňať viacero sektorov ako celok.

Kritici zmien poukazujú na to, že zo zákona bude vyňatá napríklad špecifická zodpovednosť jednotlivých ministerstiev. Vlani tieto ciele nesplnili napríklad sektory dopravy a stavebníctva, dodáva DPA.